formaci贸 del professorat

Materials per treballar les matem脿tiques manipulativament6 min read

Quins materials feu servir a l鈥檃ula perqu猫 el vostre alumnat aprengui matem脿tiques? Coneixeu els reglets Cuisenaire, els policubs o el material de base 10? Tant si els coneixeu com si no, tant com si els feu servir com si no, no us preocupeu, hi ha molts materials per promoure a l鈥檃ula unes matem脿tiques manipulatives que us presentarem en aquest post.

Quins materials feu servir a l鈥檃ula perqu猫 el vostre alumnat aprengui matem脿tiques? Coneixeu els reglets Cuisenaire, els policubs o el material de base 10? Tant si els coneixeu com si no, tant com si els feu servir com si no, no us preocupeu, hi ha molts materials per promoure a l鈥檃ula unes matem脿tiques manipulatives que us presentarem en aquest post.

Exemples de materials per treballar les matem脿tiques manipulatives

Hi ha diversitat de materials per treballar les matem脿tiques manipulatives. Alguns ens poden semblar molt innovadors i altres ja els coneixem de tota la vida i els hem fet servir puntualment a l鈥檃ula,聽 聽com el cas del tangram o les figures geom猫triques de fusta.

Podem trobar molts exemples de matem脿tiques manipulatives, per aix貌 hem de tenir molt clar com i per a qu猫 els hem de fer servir. A continuaci贸 us mostrem una petita mostra dels materials m茅s 煤tils per treballar la numeraci贸 i el c脿lcul, per貌 no oblideu que aix貌 茅s nom茅s una selecci贸 puntual i que hi ha molts m茅s materials per treballar les matem脿tiques manipulativament (tant treballant aquests continguts com altres blocs de continguts, com geometria, mesura…).

Matem脿tiques manipulatives amb reglets (de Cuisenaire o de Maria Ant貌nia Canals)

Com us hem explicat en articles anteriors 鈥斺Aprendre a sumar amb materials manipulables 鈥 i 鈥Aprendre a restar amb materials manipulables 鈥濃 els reglets s贸n un material de fusta que representen els nombres de l鈥1 al 10. Cada un es representa amb un color determinat i cada barreta de fusta mesura tants cent铆metres com el n煤mero que representa, 茅s a dir, el reglet de l鈥1 fa 1 cm, el reglet del 2 en fa 2, el del 9 fa 9 cm, etc.
Existeixen dos models, els reglets de Cuisenaire i els de Maria Ant貌nia Canals. La difer猫ncia entre els uns i els altres 茅s el codi de colors que es fa servir per a cada nombre. L鈥櫭簊 i l鈥檃plicaci贸 a l鈥檃ula s贸n indistints al model triat. Trieu el que trieu, nom茅s heu de tenir en compte treballar sempre amb el mateix i respectar el codi de colors que cada autor proposa.
La representaci贸 dels nombres amb fustes de diferents mides permet representar tamb茅 la quantitat de cada nombre, 茅s a dir, si posem en paral路lel un reglet de 10 amb 10 reglets d鈥1, veurem que ocupen el mateix espai, per tant, representen la mateixa quantitat.
  • Qu猫 es pot aprendre amb reglets?

El seu 煤s pot ser molt divers, des d鈥檃prendre els nombres i la quantitat que representen cada un, o la desena o fins i tot la centena, fins a fer descomposicions, sumes, restes, multiplicacions i divisions, i fins i tot el m.c.m. Com veieu, les possibilitats s贸n variades, i aqu铆 us presentem nom茅s alguns exemples de matem脿tiques manipulatives que es poden fer servir amb els reglets. Per tant, 茅s un material molt vers脿til que sempre 茅s convenient tenir a prop, tant per descobrir nous conceptes com per operar. Recordeu que teniu disponibles dos posts anteriors en qu猫 us vam proposar com sumar聽 i restar聽 amb reglets.

Matem脿tiques manipulatives amb policubs

Aquest 茅s un material format per petits cubs de diferents colors que tenen unes peces dissenyades per poder encaixar les unes amb les altres, per tant, ens permeten fer diferents tipus de construccions. A m茅s, tenen la particularitat que s贸n dels mateixos colors que es fan servir als regletes Cuisenaire, per tant, tamb茅 es poden emprar per crear els reglets Cuisenaire i fer-los servir tal com hem explicat amb els reglets.

  • Qu猫 es pot aprendre amb policubs?

Com amb els reglets, el seu 煤s pot ser molt divers, es pot fer servir tant de forma lliure perqu猫 l鈥檃lumnat pugui crear i construir diferents tipus de figures per aprendre les formes geom猫triques, com per treballar diferents tipus d鈥檕peracions, fraccions, superf铆cies i volums. Si voleu, podeu consultar l鈥檈xemple de l鈥檈scola Can Puig, que han fet servir aquest material per treballar els volums.

  Com veieu, aquest 茅s un dels molts exemples de matem脿tiques manipulatives per utilitzar els policubs a l鈥檃ula.

Matem脿tiques manipulatives amb la l铆nia num猫rica

Podem trobar aquest material en diferents formats, des de la recta num猫rica representada en paper, 煤til quan l鈥檃lumnat ja coneix el s铆mbol o la grafia de cada quantitat de l鈥1 al 10, fins a com elaborar la l铆nia num猫rica amb fil i boletes que enfilem com si fossin un collar.

aprendiendomatematicas.com
  • Qu猫 es pot aprendre amb la l铆nia num猫rica?

S鈥檜tilitza principalment per a l鈥檃prenentatge dels nombres i la seva descomposici贸, per exemple, per aprendre i jugar amb la desena i la centena, per貌 tamb茅 es poden fer servir per a l鈥檃prenentatge de les operacions i el c脿lcul mental. Si en voleu aprendre m茅s, podeu consultar aquest v铆deo que us deixem a continuaci贸:

Matem脿tiques manipulatives amb materials de base 10

Es tracta d鈥檜ns materials en fusta, tot i que tamb茅 els podem trobar en pl脿stic, que serveixen per representar la unitat, la desena, la centena i el miler.
montessoriparatodos.es

Com en el cas dels reglets, aqu铆 cada pe莽a tamb茅 es construeix amb les mateixes proporcions:

 • La unitat: la pe莽a m茅s petita, que 茅s un cub d鈥1 cm3.
 • La desena: una barreta de fusta que mesura 10 x 1 cm, 茅s a dir, l鈥檈quivalent a 10 cubs.
 • La centena: una planxa de fusta que mesura 10 x 10 cm, 茅s a dir, l鈥檈quivalent a 10 barretes.
 • El miler: un cub que mesura 10 cm3, 茅s a dir, l鈥檈quivalent a 10 planxes.
  • Qu猫 es pot aprendre amb els materials de base 10?聽聽

Com haureu observat, aquest material 茅s molt 煤til per ajudar a comprendre les relacions entre quantitats fins al miler. Tamb茅 pot anar b茅 per a l鈥檃prenentatge dels decimals, si expliquem que la unitat 茅s el cub gran i, per tant, la planxa representaria les d猫cimes; la barreta, les cent猫simes, i els cubs petits, les mil路l猫simes. I 茅s tamb茅 un material que podem fer servir per operar i per aprendre els conceptes d鈥櫭爎ea i volum. Si voleu ampliar la descripci贸 d鈥檃quest material, podeu consultar el seg眉ent v铆deo:

– – –
Tots aquests material per incorporar a l鈥檃ula les matem脿tiques manipulatives que hem vist al llarg del post tamb茅 es poden fer servir a casa, primer per a l鈥檈xploraci贸 lliure i despr茅s per al descobriment dels conceptes matem脿tics que ens interessen en cada moment del proc茅s d鈥檃prenentatge de cada nen i nena.

Coneix铆eu algun d鈥檃quests materials manipulatius per a l鈥檃prenentatge de les matem脿tiques? En feu servir algun altre? Compartiu amb nosaltres la vostra experi猫ncia!

M茅s informaci贸:
  Cistella de la compra
  Obrir WhatsApp
  1
  Necessites ajuda?馃槂 Envia'ns un Whats!
  Hola! 馃檵馃徏鈥嶁檧锔
  Envia'ns un missatge amb el teu dubte i et contestarem de dill-div de 9 a 15h.