formaci贸 del professorat

Aprendre a restar amb materials manipulables4 min read

En un post anterior vam veure com sumar fent servir els reglets de Cuisenaire. Ara veurem com fer la resta, fins i tot portant!
En un post anterior vam veure com sumar fent servir els reglets de Cuisenaire. Ara veurem com fer la resta, fins i tot portant!聽Ah! tamb茅 pots veure-ho al v铆deo de sota i t’ho expliquem 馃槈聽

Com ja sabeu, els regletes de Cuisenaire 茅s un material manipulable que representa els n煤meros de l鈥1 al 10 amb barretes de fusta que tenen una dimensi贸 i un color espec铆fics.

Mireu-ho:
Per fer restes, utilitzarem aquesta representaci贸 dels nombres.
Et recomanem que revisis l鈥檃rticle Aprendre a sumar amb materials manipulables per repassar qu猫 cal tenir en compte abans de comen莽ar a operar amb els reglets, perqu猫 en el cas de la resta tamb茅 茅s imprescindible que:
  • L鈥檃lumnat conegui el material, 茅s a dir, qu猫 representa cada barreta de fusta.
  • L鈥檃lumnat hagi treballat les equival猫ncies entre els reglets, 茅s a dir, que el reglet blau (que representa el 9) i el blanc (que representa l鈥1) ocupen el mateix espai que el taronja (que representa el 10).
Un cop ens hem assegurat que l鈥檃lumnat t茅 aquestes nocions b脿siques, 茅s el moment de restar amb aquest material.

Com podem fer una resta amb reglets?

Comen莽arem fent restes senzilles i, sobretot, que ens ajudin a mostrar el significat real de la resta: la DIFER脠NCIA! Per qu猫 茅s important comprendre que restar 茅s trobar la difer猫ncia? Perqu猫 ens ajudar脿 a utilitzar la resta en tot tipus de problemes, 茅s a dir, entendre qu猫 茅s i per a qu猫 serveix.

Mirem un cas. Primer de tot farem servir una contextualitzaci贸 que ens sigui quotidiana a l鈥檃ula, per exemple, si hem de fer un mural conjunt entre tota la classe necessitem que cada nen i nena tingui un pinzell, per貌 hem fet el recompte i som 15 alumnes a l鈥檃ula i nom茅s en tenim 8. Quants pinzells ens falten?

Si repartim els 8 pinzells als 8 alumnes, podrem demanar que els que no tinguin pinzell aixequin la m脿 i comptarem que hi ha 7 alumnes que no tenen pinzell, per tant, ens falten 7 pinzells per poder fer el mural conjuntament.

脡s bo fer aquest tipus de simulacions a l鈥檃ula i comprovar que tot l鈥檃lumnat ha ent猫s el procediment que hem fet servir per comptar els pinzells o qualsevol altre material.

Ara farem el mateix c脿lcul que abans hem fet amb els reglets. Mireu com ho fan al v铆deo seg眉ent:

1. Primer representem els 15 alumnes i els 8 pinzells amb els reglets.

2. Posem els alumnes en fila i els repartim a cada un els pinzells que tenim, per aix貌 posem els reglets que representen 15 al costat dels que en representen 8:

3. Buscarem quin reglet encaixa en la difer猫ncia entre 15 i 8:

I veurem que el regleta que encaixa 茅s el del 7, per tant, ens falten 7 pinzells perqu猫 tot l鈥檃lumnat pugui pintar conjuntament.

T鈥檋as adonat que hem fet una resta portant? Per qu猫 aix铆 茅s m茅s senzilla? Perqu猫 podem visualitzar la difer猫ncia real entre els dos n煤meros, per tant, no cal que pensem si la desena li ha de donar 10 a la unitat (aspecte que de vegades 茅s massa abstracte d鈥檈ntendre).

Per treballar d鈥檃questa manera 茅s important que l鈥檃lumnat estigui acostumat a fer descomposicions dels n煤meros i fer exemples a l鈥檃ula amb objectes i situacions que l鈥檃lumnat pugui entendre, com el cas que hem fet servir dels pinzells.

Una vegada s鈥檋agi treballat qu猫 vol dir restar i l鈥檃lumnat ja hagi fet moltes restes amb els reglets, ja podrem fer el trasp脿s de les operacions al paper, 茅s a dir, representar-les amb un algoritme.

Existeixen altres maneres de treballar la resta amb els regletes Cuisinaire, per貌 et recomanem que comencis amb aquesta, ja que ajudareu a comprendre qu猫 vol dir restar.

En el seg眉ent v铆deo t’expliquem diverses maneres de treballar la resta amb els reglets Cuisinaire:

Mentre llegies l鈥檈xemple, t鈥檋as adonat que s鈥檈stava realitzant una resta portant? T鈥檋a semblat m茅s f脿cil d鈥檈ntendre gr脿cies als reglets? Explica鈥檔s com veus l鈥櫭簊 dels reglets al teu centre!

M茅s informaci贸:

T'animes a utilitzar les Regletes a classe?

Les pots obtenir aqu铆:

Cistella de la compra
Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?馃槂 Envia'ns un Whats!
Hola! 馃檵馃徏鈥嶁檧锔
Envia'ns un missatge amb el teu dubte i et contestarem de dill-div de 9 a 15h.