Com fomentar la lectura des de la infància

Us ajudem a incorporar la lectura com a mecanisme d'aprenentatge dins el vostre alumnat, tingui l'edat que tingui.
Fomentar la lectura

Tots sabem de la importància de la competència lectora pel nostre dia a dia, una qualitat indispensable per a la realització de qualsevol tasca o professió, per això ens preocupa que els nostres infants la desenvolupin bé i assoleixin un bon hàbit lector. Per tant, ens hem de preguntar: què fem per ajudar als nostres infants a desenvolupar el gust per la lectura? Tant com a docents i com a famílies ens interessa conèixer estratègies per fomentar la lectura.

Per començar amb les idees per fomentar la lectura hem de prendre consciència que no és un objectiu a assolir d’un dia o d’una setmana o d’un mes per l’altre, sinó que ha de ser una tasca constant, una manera de viure amb la lectura des de que ens comencem a relacionar amb el llenguatge en els primers anys d’infància. Des de Doqua, avui us ajudem a aconseguir-ho.

Índex del post

Idees per fomentar la lectura en els més petits

Durant aquesta primera etapa de descobriment i aproximació a la lectura, el més important són les lletres, els sons, les històries, la fantasia, les emocions, etc. Els contes són un gran aliat per fer tots aquests descobriments, tant si els hi llegim nosaltres, com si construïm una història junts amb els contes muts, com si inventem els nostres propis contes. Per fer-ho caldrà:

 • Reservar una estona diària per llegir, escoltar, mirar o dibuixar un conte.
 • Parlar de la història viscuda al conte: què ha passat? Quina part t’ha agradat més? T’ha passat alguna vegada una situació semblant? T’agradaria viatjar al país del conte? Com és aquest país?
  fomentar lectura infancia

  Idees per fomentar la lectura durant la infantesa

  Aquesta és, majoritàriament, la fase en la qual els infants s’inicien amb el procés lector. En aquest punt és important ajudar-los a desxifrar els sons, les lletres, les paraules i oracions, com ajudar-los a gaudir amb la lectura, trobar els personatges, entorns, móns i gèneres que més agraden.

  Com a l’etapa anterior, el més important és poder disposar d’una estona diària per llegir i parlar de la lectura. Com podem fer-ho?

  • Creant un espai acollidor per a la lectura, pot ser un racó amb una catifa i coixins còmodes, podem penjar una pissarra o un mural on apuntem els noms dels personatges o títols de llibres que més ens han agradat, etc.
  • Reservant un temps per dibuixar com ens imaginem el que ha passat al llibre i explicar-ho als companys o família que no hagin llegit el llibre.
  • Escrivint un diari: explicarem les nostres aventures del dia a dia i, fins i tot, el que més ens ha agradat dels llibres que hem llegit a l’escola o a casa.
   llegir nens

   Idees per fomentar la lectura en l'adolescència

   Com el procés de desenvolupament de la competència lectora encara no ha acabat en aquesta etapa, hem de continuar amb les accions del dia a dia per fomentar la lectura a casa i a l’institut. Com?

   • Fent alguna publicació reflexiva a les nostres xarxes socials: allò que més m’ha agradat del dia d’avui, o de la sèrie o llibre que he acabat avui, inventar-nos com imaginem el nostre dia si visquéssim a un món de fantasia totalment inventat, etc.
   • Intercanviant-nos publicacions de notícies, dades interessants, documentals, etc. Nosaltres enviem el que ens ha cridat l’atenció durant el dia d’avui i demanem als nostres alumnes o fills que ens enviïn el que a ells els ha cridat l’atenció. Després és important parlar-ne del que ens ha semblat, emocions que ha provocat, la nostra opinió, etc.

   Esperem que aquests consells per fomentar la lectura durant les diferents etapes de la infantesa us puguin resultar d’utilitat. Nosaltres ens acomiadem amb un curtmetratge que parla d’aquest mateix tema. 

   Ens acomiadem amb un parell de recomanacions del nostre Blog. D’una banda, us recomanem els 10 millors llibres per a nens de 6 a 12 anys, i també 10 jocs de taula educatius per l’aula. 

   Fins aviat!

   Comparteix aquest article…

   Comparteix a whatsapp
   Comparteix a twitter
   Comparteix a facebook
   Comparteix a pinterest
   Comparteix a linkedin

   Amplia les teves competències sobre el tema d'avui amb aquests cursos

   Fomenta l’hàbit lector, treballa l’espai de lectura, millora la comunicació entre tots els agents del centre escolar i descobreix estratègies per introduir l’educació emocional a l’aula

   • 80 hores , Cursos +

    Animació de la lectura i la biblioteca escolar (Curs +)

    En aquesta edició especial limitada a les escoles d’Estiu i d’Hivern hem unit les dues formacions de lectura i de biblioteca del nostre catàleg. En aquest Curs + aprendràs tots els continguts relatius a l’organització i la gestió de la biblioteca escolar i disposaràs d’una sessió en directe amb la tutora de la formació.

    Curs reconegut pel Departament.

   • 40 hores , Educació Infantil

    Aprenentatge i animació de la lectura

    En aquest curs d’aprenentatge a la lectura et familiaritzaràs amb el procés d’ensenyament i aprenentatge de la lectura. Descobriràs diverses tècniques i dinàmiques per propiciar l’hàbit lector a l’aula, tenint en compte les característiques d’aprenentatge de cada etapa educativa.

    Curs reconegut pel Departament.

   • 40 hores , Educació Infantil

    Gestió de la biblioteca escolar

    En aquest curs online coneixeràs el funcionament i la gestió d’una biblioteca escolar, en l’àmbit propi d’una aula i en el conjunt de tot un centre. A través dels diferents mòduls, aprendràs a gestionar els espais de centre per a incentivar la lectura.

    Curs reconegut pel Departament

   0 comentaris

   Deixa un comentari

   L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

   Posts anteriors

   Aquí tens els últims articles que hem publicat.

   Recorda que pots filtrar-los per temàtica des del menú superior
   avaluar amb rúbriques

   Avaluar amb rúbriques

   Si necessites saber què és una rúbrica, com fer-ne una i quines alternatives a aquest model d’avaluació hi ha, t’ajudem.

   Que es edmodo

   Què és Edmodo

   T’ajudem a conèixer Edmodo, una de les plataformes digitals més útils a l’aula per comunicar-te amb l’alumnat de manera òptima.