formació del professorat

Començarem la publicació d’avui amb algunes xifres. Una de les prioritats dels centres educatius és la realització de tasques de foment de la lectura per seguir generant lectors de 6 a 12 anys.

Segons els baròmetre d’hàbits de lectura del 2017, la majoria dels nens de menys de 9 anys llegeixen o els seus pares els llegeixen llibres de forma habitual. El 82,7% dels pares consultats van assenyalar que ells o algú de la família llegien als seus fills. El 85,5% dels nens entre 6 i 9 anys llegeixen llibres que no són de text. A més, el 99,6% dels nens d’entre 10 i 14 anys són lectors de llibres.

Aquestes dades tan esperançadores mostren que no podem abaixar la guàrdia, i per això des de Doqua avui us portem un recull de llibres per a lectors de 6 a 12 anys.

Contes curts

A continuació us mostrem un petit recull de contes curts que us recomanem que presenteu al vostre alumnat (independentment de l’edat) amb la finalitat que puguin escollir en funció de l’afinitat pel tema del llibre i no tant per la indicació de l’edat recomanada.

1. "Les girafes no poden ballar"

A l’Àfrica, un cop a l’any fan el Ball de la Selva. Allà tots els animals salten i fan tombarelles…

La Groga voldria participar amb els altres animals al Ball de la Selva, però tothom sap que les girafes no poden ballar… O potser sí?

Un conte curt, en tres dimensions, que no deixarà indiferent ningú, ni els infants ni els adults.

2. “Sapo y Sepo” (col·lecció)

Sapo és actiu i assenyat; Sepo, per contra, és passiu i una mica atabalat. El contrast entre les seves personalitats donarà origen a una relació d’amics inseparables, plena de simpatia i bon humor.

Amb aquest conte curt, els més petits podran seguir amb l’afició per la lectura d’una forma amena i divertida.

3. “Les aventures del Capità Calçotets”

En Jordi i l’Oriol són dos nens molt entremaliats que van a l’escola Jeroni Chumillas. Els dos amics es dediquen, en les estones lliures, a crear les seves pròpies historietes protagonitzades pel Capità Calçotets, un superheroi amo d’uns calçons amb poders superelàstics que s’enfronta a perversos dolents.

Les malifetes del Jordi i l’Oriol trasbalsen el director de l’escola, el senyor Carrasquilla, a qui aconsegueixen hipnotitzar i acaben convertint en el mateix Capità Calçotets dels seus còmics.

Un sèrie de llibres que, si aconsegueixen enganxar els lectors d’entre 6 i 12 anys, no voldran parar de llegir.

Un sèrie de llibres que, si aconsegueixen enganxar els lectors d’entre 6 i 12 anys, no voldran parar de llegir.

Link de compra

4. “Superpatata” (col·lecció)

Superpatata Contes infantils curts

El malèfic Doctor Malévolo ha convertit Supermax, el defensor de la justícia més ben pentinat, en una patata. I no només això, sinó que amenaça de convertir en patata tothom que li porti la contrària. Amb el que no compta el Doctor Malévolo és que SuperMax, fins i tot convertit en patata, no és un tubercle qualsevol: és Superpatata.

Contes curts en format còmic que permeten apropar els lectors d’entre 6 a 12 anys a aquest format.

Link de compra

5. “Princeses drac” (col·lecció)

Princeses Drac Lectura infantil de 6 a 12 anys

El primer llibre d’aquesta col·lecció, “El misteri de l’ou daurat”, mostra com les princeses poden ser de moltes maneres: n’hi ha d’esportistes, cursis, alegres, agosarades…, i algunes s’ajunten i… bum!, es converteixen en un drac. Bamba viu tranquil·lament al seu castell, amb la seva mare, la reina, i un dia rep una carta del príncep Rosko en què li diu que està enamorat. I que es vol casar amb ella. Però ella no vol, ni parlar-ne… Encara sort que hi ha altres princeses, i un mag, i un ou de drac, i fins i tot dos lladres, en un bosc ple de bolets verinosos per impedir-ho.

Link de compra

Contes per a nens i nenes llargs

L’objectiu de fomentar la lectura en l’alumnat no és relacionar la lectura com una part dels deures de l’escola, forma part d’un dels molts punts a tenir en compte en la bona formació d’un docent. És una forma d’entreteniment i diversió més que pot incorporar a les seves aficions diàries.

A continuació us presentem contes per a nens una mica més llargs que els del bloc anterior, però que, com hem dit, poden ser vàlids per a qualsevol edat (no ho oblideu, l’objectiu és crear lectors!).

6. “El único e incomparable Iván”

El único e incomparable Iván Lectura infantil

 

Iván és un goril·la esquena platejada poderós, però tranquil. Viu a la sortida 8 del centre comercial Big Top Mall, i allà s’ha acostumat que els humans l’observin a través de les parets de vidre de la seva gàbia. Poques vegades troba a faltar la seva vida a la selva. De fet, gairebé mai hi pensa. Quan coneix Ruby, un nadó elefant que ha estat apartat de la seva família, l’Iván comença a veure la seva llar d’una forma diferent. La inspiració per a aquesta novel·la es basa en una història real.

“Els personatges d’aquesta història atraparan els cors dels lectors i mai els deixaran anar. Una lectura obligada.” School Library Journal

Link de compra

7. “Kika Superbruja” (col·lecció)

 Kika Superbruja Llibres llargs infantils

La Kika és una nena normal fins que troba un llibre de màgia sota el llit que pertanyia a la bruixa Elviruja, i amb ell aprèn a realitzar trucs de màgia i es converteix en bruixa. Des d’aquest moment comença l’aventura per a ella i el seu germà Dani.

Link de compra

8. “Invisible”

Invisible Lectura infantil de 6 a 12 anys

Invisible narra, a través dels ulls d’un nen, una història que podria ser la de qualsevol de nosaltres. Qui no ha pensat alguna vegada a ser invisible? Qui no ha desitjat alguna vegada deixar de ser-ho? El problema és que mai ha arribat a controlar bé aquest poder: de vegades, quan més ganes tenia de ser invisible, era quan més gent el veia i, en canvi, quan desitjava que tots el veiessin, era quan al seu cos desapareixia.

Link de compra

9. “Diario de Greg” (col·lecció)

Diario de Greg Llibres llargs per nens de 6 a 12 anys

Greg és un preadolescent que escriu un diari on explica i dibuixa les seves tendres i hilarants aventures. La narració comença quan en Greg, de 12 anys, s’enfronta a la seva etapa a l’institut i la seva mare li regala un diari, on comença a escriure i il·lustrar el que ell anomena les seves memòries. A través del diari coneixerem la família del Greg, els seus companys i les vicissituds del dia a dia a casa i a classe d’aquest preadolescent entranyable i no especialment popular.

Link de compra

10. “Wonder”

Wonder Llibres educatius

August (Auggie) Pullman ha nascut amb una greu deformació a la cara i s’ha hagut de sotmetre a tantes operacions que no ha pogut anar mai a l’escola; fins ara, que té 10 anys i està a punt de començar cinquè a l’escola Beecher.

Si alguna vegada heu estat nous, ja sabeu com n’és de dur… Doncs imagineu-vos com deu ser quan es té una cara com la de l’August. Aconseguirà que els seus companys l’acceptin com un més encara que sigui el nen més estrany que han vist mai?

Link de compra

Diversitat en els llibres per a nens de 6 a 12 anys

Aquesta recomanació de llibres per a lectors de 6 a 12 anys té com a finalitat ampliar la diversitat d’històries i narracions que es poden trobar els nens perquè, quan vulguin continuar amb una nova lectura, puguin triar entre una àmplia diversitat de llibres.

Si no n’heu tingut prou amb aquest recull de 10 llibres, no us perdeu aquestes recomanacions de lectures fetes per infants per al Dia del Llibre. A seguir llegint!

Voleu ampliar coneixements sobre el tema que tracta aquest post? 

Per fomentar la lectura, Doqua ofereix el curs d’Aprenentatge i animació de la lectura, reconegut pel Departament d’Educació.

Els 10 millors llibres per a nens de 6 a 12 anys9 min read

En aquest post us mostrem un petit recull de contes curts que us recomanem que presenteu al vostre alumnat (independentment de l’edat) amb la finalitat que puguin escollir en funció de l’afinitat pel tema del llibre i no tant per la indicació de l’edat recomanada.

Actualment, en l’àmbit educatiu podem trobar una gran quantitat d’eines i recursos digitals, tots ells dissenyats amb la finalitat d’ajudar-nos a dur a terme alguna tasca en particular i agilitzar algun procés habitual. Com és difícil mantenir-se al dia de totes les novetats docents, des de Doqua us volem donar un cop de mà oferint-vos les millors opcions.

 

En l’article d’avui ens agradaria presentar-vos Plickers, una eina digital que us pot ajudar a facilitar alguns dels processos més habituals de la vostra tasca docent. Potser alguns de vosaltres ja la coneixeu, però és molt probable que sigui una aplicació completament desconeguda per la gran majoria. Així doncs: què és Plickers?

Què és Plickers

El fet d’aprendre a utilitzar Plickers és relativament senzill: en primer lloc, cal confeccionar una bateria de preguntes que els alumnes podran contestar, posteriorment, triant una de les quatre (o tres, o dos) respostes possibles per tal d’indicar quina és la que consideren que és la correcta.

Podríem dir, doncs, que Plickers és una eina per fomentar la participació a l’aula mitjançant l’ús de preguntes i respostes, una app que ens permet recollir els coneixements o les opinions de l’alumnat. Tot i això, haurem d’invertir un temps a preparar l’activitat. S’ha de:

  1. Crear l’aula o el grup d’alumnes
  2. Afegir els estudiants que volem que utilitzin l’aplicació
  3. Crear els qüestionaris (són personalitzables)
  4. Assignar els qüestionaris a les classes creades

La gràcia de l’aplicació, però, és que aquests qüestionaris es puguin contestar en directe a l’aula, i és aquí on Plickers ens presenta la seva proposta diferencial: les targetes.

aula plickers

Per acabar...

Fins aquí arriba el nostre article d’avui. Us animem a descobrir per vosaltres mateixos tot el potencial de Plickers i provar diverses maneres de fer-la servir a la vostra aula. També us animem a compartir qualsevol dubte, idea, recomanació o experiència que tingueu a continuació.

Volem acomiadar-nos amb un parell de posts relacionats, també, amb els entorns digitals i la tasca docent. D’una banda, us oferim una guia per aprofitar les reunions amb Zoom i, per una altra, també podeu llegir el nostre post dedicat a com incorporar TikTok a l’aula fent servir l’educació emocional. Ara sí, ens acomiadem amb un videotutorial de Plickers.

Fins aviat!

Comparteix aquest article…

Amplia les teves competències sobre el tema d'avui amb aquests cursos

Millora la comunicació entre tots els components del centre educatiu, utilitza eines digitals o refina les teves capacitats docents amb els nostres cursos del perfil professional de Metodologies Globalitzades.

  • 60 hores

    Treball per projectes3 min read

    Des de: 105,00
  • 60 hores

    Aprenentatge cooperatiu3 min read

    Des de: 105,00
  • Educació Secundària

    Introducció a la comunicació3 min read

    0,00

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts anteriors

Aquí tens els últims articles que hem publicat.

Recorda que pots filtrar-los per temàtica des del menú superior
Cistella de la compra
Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?😃 Envia'ns un Whats!
Hola! 🙋🏼‍♀️
Envia'ns un missatge amb el teu dubte i et contestarem de dill-div de 9 a 15h.