formació del professorat

Activitats de carnestoltes7 min read

Avui et compartim diferents activitats de Carnestoltes útils per infantil i primària que t'ajudaran a tenir idees innovadores per l'aula.
carnestoltes 2022

La festa de Carnestoltes és la festa del món al revés. És un temps en què es poden fer mil i una activitats de carnestoltes ben diferents! Ben clar ho diu el poema dedicat al rei carnestoltes:

Durant el carnaval.

Regna un animal.

En el món al revés,

l’or no val res,

una nina és vella

i el llop, una ovella,

els mestres són ignorants

i molt savis els infants!

Ja teniu pensat com treballar carnestoltes aquest any? Des de Doqua us volem oferir un seguit d’activitats de carnestoltes per passar-vos-ho d’allò més bé durant aquests dies. Som-hi!

D'on prové el Carnestoltes?

¿No us ha passat alguna vegada que celebreu coses, però no sabeu l’origen de la tradició? Conèixer l’origen de les tradicions populars ajuda a l’alumnat a entendre el perquè de les coses i, sobretot, entendre la cultura que l’envolta.

Per això, una de les activitats que us proposem per treballar el carnestoltes és conèixer l’origen. Una forma de fer-ho és a través de llibres, com pot ser el llibre “Carnestoltes, Què celebrem?”, on a partir d’il·lustracions i fotografies s’explica aquesta festa als més petits.

carnestoltes 2022

Pels més grans, també pot ser bona idea mostrar-los que els Carnestoltes és la festa d’origen no religiós en la que hi participa més gent a tot el món. I així descobrir que aquesta festa ja la celebraven els romans i el motiu pel qual se celebra just abans de la Quaresma. Si teniu més curiositat, no us perdeu aquest post on s’explica amb una mica més de detall l’origen del carnestoltes.

Quines consignes ens suggereix el rei carnestoltes?

Amb l’arribada del Rei Carnestoltes tot canvia per seguir les propostes del Rei durant una setmana. ¿Què demanarà aquest any? Anar a l’escola amb pijama o potser amb un barret? Amb un braç enguixat o amb els mitjons desparellats? Anem a veure algunes activitats de carnaval! 

carnestoltes 2022 activitats

De consignes n’hi ha milers, així que us proposem algunes per si voleu inspirar-vos amb noves propostes: Per exemple, l’Escola Pública de Figueres un dia porten calçat diferent i un altre han de portar un bon pentinat. I, en canvi, a l’Escola Poblenou un dia porten la roba del revés i un altre han d’anar disfressats d’un personatge de conte. I en aquest altre centre, el Rei Carnestoltes fa propostes acumulatives cada dia. 

Què us han semblat aquestes propostes per començar a treballar el carnaval? Us han inspirat per canviar les vostres?

El carnestoltes a infantil

I a més de les consignes del Rei Carnestoltes, us proposem algunes activitats per treballar el carnestoltes a infantil. Una de les disfresses més ràpides de fer són les màscares, amb aquests imprimibles, llestos per pintar, segur que aconseguireu que l’alumnat treballi les seves habilitats motrius, així com la seva creativitat. I a sobre, les podreu utilitzar després per passar una bona estona emprovant-vos les diferents màscares. 

Per seguir disfressant a l’alumnat, podeu suggerir fer un collaret de macarrons ple de colors o fer un pallasso amb la mà de l’alumnat. Els llibres temàtics sempre són un recurs fantàstic per tenir a l’aula durant les festivitats assenyalades. Amb aquest llibre podreu explicar amb més detall qui és el Rei Carnestoltes i com és que cada any tothom vol que torni. 

collar macarrons

Pel Dimecres de Cendra, que és quan s’enterra la sardina per simbolitzar el darrer dia de Carnaval, podeu proposar als vostres infants fer la seva sardina amb paper de colors o, per fer-la més realista, amb paper de plata. Què us han semblat aquestes propostes? Ens en recomaneu de noves?

El carnestoltes a primària - Coca de llardons

Preparades i preparats per veure propostes per celebrar el carnestoltes a primària? Seguint amb la tradició de la cuina dels excessos de la setmana de Carnestoltes, es pot fer amb l’alumnat una coca de llardons. 

Es tracta d’una recepta ben fàcil on només necessitareu: pasta de full, llardons, sucre, ous i pinyons. 

  • pasta de full
  • llardons
  • sucre
  • ous i pinyons
  • canyella en pols

Teniu la recepta i l’elaboració completa aquí. Un cop tingueu la preparació feta, toca posar-la al forn i, un cop freda, a gaudir-ne!

coca de llardons carnestoltes

El carnestoltes a primària - Màscares de guix

També es poden proposar unes manualitats més elaborades, com ara fer uns monstres de carnaval o, fins i tot, unes màscares de guix.

Això sí, per fer les màscares de guix necessitareu tenir molta paciència i cura per crear-les! I si voleu aprofitar per treballar la llengua anglesa amb l’alumnat, no deixeu de compartir amb ells el Mardi Gras, la celebració per excel·lència de New Orleans.

mascares guix carnestoltes

Per finalitzar el Carnaval, en lloc de fer l’enterrament d’una sardina real, sempre podeu proposar a l’alumnat que dibuixi una sardina. En aquest imprimible trobareu tot el necessari perquè l’alumnat pugui crear-se la seva pròpia sardina.

El carnestoltes a primària - Imprimibles

Per finalitzar el Carnaval, en lloc de fer l’enterrament d’una sardina real, sempre podeu proposar a l’alumnat que dibuixi una sardina. En aquest imprimible trobareu tot el necessari perquè l’alumnat pugui crear-se la seva pròpia sardina.

Activitats de carnestoltes - Recursos tic

Una forma diferent de treballar el carnaval és a partir de recursos TIC. En aquesta pàgina web d’Actiludis trobareu una prova de comprensió lectora centrada en la temàtica del carnaval y algunes propostes de matemàtiques. També podeu trobar en aquest repositori un munt de màscares, pictogrames, flashcards i, fins i tot, una ruleta per decidir què posar-se per carnestoltes! 

I a edu365 trobareu un parell de jocs per relacionar el personatge amb el seu barret i per trobar les diferències. Segur que podeu fer competicions per veure qui ho resol de forma més ràpida. Coneixíeu aquestes propostes interactives?

Activitats de carnestoltes a pinterest

I si voleu fer-vos una carpeta de Pinterest amb propostes ben engrescadores, us en deixem algunes idees.

Per exemple, seguir l’estil de màscara de l’artista Giovanna Cellini que juga amb les formes sobreposades i els colors. O potser proporcionar a l’alumnat tota mena de materials perquè decideixin crear el seu propi Rei de carnestoltes o que disfressin una foto seva!

Un carnestoltes no està del tot complet si no és tota l’escola la que es disfressa, com per exemple guarnint amb pallassos les portes o pels passadissos o amb màscares gegants. Us atreviu amb alguna de les activitats de carnestoltes que us hem anat fent al llarg del post?

Que comenci el carnestoltes!

Això és tot! Esperem haver-vos oferit un parell d’idees interessants per Carnestoltes. Abans d’acomiadar-nos, us deixem amb un parell de posts relacionats amb les manualitats. D’una banda, podeu donar un cop d’ull a les diferents manualitats de Sant Jordi que us proposem aquí. I per acabar, també us compartim aquests recursos de cal·ligrafia per l’escola i per casa

Ens tornem a llegir ben aviat!

Comparteix aquest article…

Amplia les teves competències sobre el tema d'avui amb aquests cursos

Millora les teves competències sobre tots els aspectes relatius a la programació didàctica amb els nostres cursos reconeguts pel Departament d’Educació.

  • 30 hores

    Genially3 min read

    Des de: 55,00
  • 60 hores

    Aprenentatge cooperatiu3 min read

    Des de: 105,00
  • 30 hores

    Plàstica inicial3 min read

    Des de: 45,00

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts anteriors

Aquí tens els últims articles que hem publicat.

Recorda que pots filtrar-los per temàtica des del menú superior
Cistella de la compra
Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?😃 Envia'ns un Whats!
Hola! 🙋🏼‍♀️
Envia'ns un missatge amb el teu dubte i et contestarem de dill-div de 9 a 15h.