formació del professorat

Activitats de Nadal per a Infantil i Primària6 min read

T'ajudem a tenir més activitats de Nadal per l'escola, adaptades a Infantil i a Primària. Contes, reculls d'imatges i activitats en família.
activitats nadal primaria infantil

En breu arribarà el Nadal i a l’alumnat sempre li agrada veure les aules i l’escola amb una decoració específica per aquesta època. Per aquest motiu us proposem un post en el qual podreu aprofitar les activitats de Nadal que faci l’alumnat per tal que serveixin com a decoració per l’aula.

A més, també proposem alguns contes de Nadal per tal que els aprofiteu durant l’estona de lectura, o per fer-ne una lectura conjunta, a mode de contacontes, per tal d’ampliar el repertori d’activitats de nadal per fer a l’escola. Som-hi!

Activitats de Nadal per a Infantil

Comencem aquest llistat de recursos educatius amb algunes activitats de Nadal per a l’alumnat d’Infantil. Pels més petits, es pot crear una panera dels tresors amb elements nadalencs: pinyes, panderetes, adornaments… D’aquesta forma, a més d’introduir textures, formes i sons nous, també aconseguim que l’alumnat comenci a veure aquests elements típics d’aquesta època. I fins i tot, podem embolicar objectes que hi hagi a l’aula i fer que els infants trenquin el paper i gaudeixin d’aquesta estona tan divertida.

 

Per tal de seguir treballant amb el desenvolupament de les habilitats motores fines del nostre alumnat, és tan fàcil com canviar els recursos educatius habituals per d’altres amb temàtica nadalenca. Per exemple agafar boles de Nadal amb unes pinces o utilitzar un capsa de sabates, tot fent forats per tal de clavar uns pompons i adornar així un arbre de cartró.

Activitats de Nadal per a Primària

Continuem el llistat d’activitats d’hivern però aquesta vegada per a l’alumnat de Primària. Per tal de treballar el vocabulari específic d’aquesta època nadalenca, podem utilitzar recursos educatius basats en els bingos. En aquest enllaç trobaràs un document llest per imprimir per a començar el bingo amb el teu alumnat. Per si t’interessa veure com incorporar-lo a l’aula, aquí trobaràs l’explicació.

 

I per fer una activitat de Nadal més manual, pots proposar a l’alumnat fer un calendari d’Advent, ja sigui per fer servir amb la família o per fer-lo servir de forma conjunta a l’aula. El calendari d’advent que et proposem, porta uns missatges ben especials per tal que l’alumnat pugui realitzar accions plenes de bons propòsits durant tot el mes de desembre.

Contes de Nadal

Conèixer més a fons les tradicions populars és una molt bona forma de fomentar la lectura. Per aquest motiu, et recomanem el llibre “Els supertafaners ho volen saber tot sobre el Nadal”, un llibre que saciarà la curiositat de molts infants per entendre perquè existeix el Tió, com és que a Catalunya es celebra Sant Esteve o què és el tortell de Reis!

Una de les tradicions que més agrada a la canalla és fer cagar el Tió, per aquest motiu, avançar-se a aquesta celebració amb la lectura d’un llibre, pot ser ben engrescador pels més petits. També pot ser molt interessant llegir una adaptació de “Els Pastorets”, una obra molt representada a Catalunya per aquestes dates.

I per acabar la secció de contes, en proposem un que és un conte una mica diferent, aquest. És un conte que ajudarà a l’alumnat a repensar la importància dels regals i veure que hi ha regals que no es poden comprar amb diners. Una bona proposta per tal de minimitzar l’ambient consumista que de vegades s’apodera dels adults en aquesta època.

Aprofitant l’avinentesa, vols ampliar el foment de la lectura en els és petits? Doncs no et perdis aquest post de Doqua! 

Propostes nadalenques en família

De vegades les famílies, quan arriben dies de festa, tenen molt clar quines activitats d’hivern fer a l’exterior, però els costa pensar quines activitats fer amb els seus fills quan estan dins de casa. Què et semblaria fer propostes per tal que, a més de passar una bona estona en família, també puguin fer un repàs de nadal d’habilitats treballades durant el trimestre?

Les manualitats sempre són un recurs educatiu fàcil per engrescar a les famílies que, a la vegada, permeten seguir desenvolupant les habilitats motrius i la creativitat, de les nenes i nens. Per exemple, fer un petit tió o un arbre de nadal amb rotllo de paper reciclat poden ser molt bones alternatives lúdiques. 

Aquestes petites manualitats poden servir per decorar les habitacions dels infants! I pels més hàbils, un arbre de nadal en 3D segur que és molt engrescador i les famílies poden passar una molt bona estona intentant no equivocar-se a l’hora de plegar el paper com toca.

I si les nenes i els nens no tenen ganes de fer manualitats, però sí de fer volar la imaginació, pots proposar que s’inventin històries nadalenques amb els dibuixos que els apareixen en aquest aplicatiu. Fins i tot podries demanar que escrivissin la història en un paper per a ser llegides en tornar a l’escola. Pot funcionar molt bé pel primer dia de curs!

Recursos de nadal - Pinterest

Si t’encanten les manualitats tant com a nosaltres, segur que tindràs uns quants recursos educatius guardats a Pinterest. Per exemple, què et semblaria guarnir la porta de l’aula com si fos un ren? O fer unes boles perquè els infants les decorin amb gomets? O fins i tot, fer uns rens amb les mans? O si el teu alumnat és més de reis mags… 

També es poden fer manualitats aprofitant la pasta alimentària, per exemple fer una corona amb llacets o un arbre per penjar fet amb espirals i amb galets. Per acabar, una bona forma de sorprendre a les famílies és enviar per correu postal una postal feta pels nens i les nenes. 

Si amb aquest recull d’activitats de Nadal no en tens suficient, pots donar un cop d’ull al post on parlem d’adornaments nadalencs fets amb materials reciclats, per tal de fomentar la sostenibilitat. També n’hem publicat alguns al nostre compte d’Instagram!

I finalment, com no podia ser d’una altra manera, ens acomiadem amb una cançó preparada per l’ocasió!

Comparteix aquest article…

Amplia les teves competències sobre el tema d'avui amb aquests cursos

Millora la comunicació entre tots els components del centre educatiu, utilitza eines digitals o refina les teves capacitats docents amb els nostres cursos del perfil professional de Metodologies Globalitzades.

  • 60 hores

    Treball per projectes3 min read

    Des de: 105,00
  • 60 hores

    Aprenentatge cooperatiu3 min read

    Des de: 105,00
  • Educació Secundària

    Introducció a la comunicació3 min read

    0,00

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts anteriors

Aquí tens els últims articles que hem publicat.

Recorda que pots filtrar-los per temàtica des del menú superior
Cistella de la compra
Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?😃 Envia'ns un Whats!
Hola! 🙋🏼‍♀️
Envia'ns un missatge amb el teu dubte i et contestarem de dill-div de 9 a 15h.