formació del professorat

Requisits per activar els perfils docents6 min read

Tens dubtes sobre com activar perfils professionals? Et resumim tots els requisits i les hores necessàries per activar cadascun d'ells.
Activar perfils docents

Es parla molt dels perfils professionals i de quins cursos permeten activar-los. Si el que t’interessa és activar perfils per tal que se’t reconeguin coneixements dins del perfil a l’ATRI, caldrà tenir una mica clar què són i com s’activen.

Repassarem quins són els avantatges d’activar perfils professionals, detallarem quins són tots els que es poden acreditar i comentarem les hores i els altres elements necessaris per activar-los. A part, qui els activa? Bé, com pots veure hi ha molts punts a comentar, som-hi!

Per a què serveix activar perfils docents?

A partir de la Resolució ENS/1128/2016 del 26 d’abril, el Departament d’Educació va establir que, en funció de les capacitats que demostri tenir el professorat, aquest podrà activar perfils docents.

Aquests estan estipulats pel propi Departament d’Educació, que els especifica i emmarca les condicions de cadascun. Quan un equip directiu sol·licita incorporar docent amb un perfil concret, pot seleccionar-lo entre el personal docent que compleixi aquest requisit. Aquest és un punt que interessa a molts docents, pel fet que intentaran activar aquell perfil pel qual esperen ser sol·licitats.

Quins perfils docents hi ha?

Actualment hi ha un total de 8 perfils professionals. Aquests són tots els perfils docents que es poden activar:

  • Lingüístic en llengua estrangera o AICLE
  • Competència digital docent
  • Atenció a la diversitat dels alumnes
  • Gestió de projectes i serveis de formació professional inicial i/o ensenyaments de règim especial
  • Lectura i biblioteca escolar
  • Immersió i suport lingüístic
  • Educació visual i plàstica
  • Metodologies amb enfocament globalitzat

Com funciona el sistema d'hores per activar perfils

Els perfils es poden activar de formes diferents. Per exemple, es poden activar a partir de demostrar la teva experiència docent, però també a partir de la teva implicació en programes formatius concrets o, com és el cas de l’oferta de Doqua, cursant formacions acreditades

Realitzant formacions reconegudes pel Departament estaràs més a prop d’activar un perfil, o directament ja el podràs activar. En alguns perfils són necessàries determinades hores de formació, o inclús hores d’experiència treballant en un centre educatiu. Cadascun té els seus requisits.

Com s'activa cadascun dels perfils

Aquest són els requisits per activar cadascun dels perfils. Ho pots veure, també, a la nostra pàgina dedicada als perfils professionals:

  • AICLE: 90 hores de formació i disposar del nivell oficial B2 amb antelació
  • Digital: 90 hores de formació i 2 cursos d’experiència en el departament digital d’un centre
  • Atenció a la diversitat: 80 hores de formació
  • Gestió de projectes: 120h de formació, haver participat en un mínim de 2 cursos escolars en un programa d’innovació i haver ocupat durant un any el lloc de treball específic de gestió de projectes.
  • Lectura i biblioteca: 80 hores de formació
  • Immersió: 80 hores de formació
  • Educació visual i plàstica: 60 hores de formació
  • Mètodes: 60 hores de formació
estudi perfils docents

On consultar els requisits d'activació de perfils

Trobaràs els requisits que es demanen per a activar cada perfil en l’annex 1 de la Resolució ENS/1128/2016. En el cas que t’interessi acreditar perfils a partir d’accions formatives, pots consultar a l’aplicatiu del Departament

Per a consultar les formacions que ofereix Doqua, pots clicar a l’enllaç anterior i utilitzar els filtres pertinents, seleccionant “Associació Doqua” com a institució. Sinó, també pots consultar-les directament a la nostra pàgina dedicada als perfils.

Qui pot activar els perfils

Tal com s’indica a la pàgina web del Departament d’Educació, és el Departament qui porta a terme l’acreditació de perfils professionals. Ho fa tant per al personal docent funcionari dependent del Departament (en qualsevol situació administrativa) com pels professors interins de la borsa de treball, o pel personal interí docent del Departament (amb serveis prestats). 

El Departament d’Educació és qui activa els perfils i són reformulats periòdicament, per tant, una activitat que pot activar un perfil en una edició és possible que no l’activi en una altra. També pot passar que un curs que anteriorment no entrava, després de refer els requisits, ara sí entri a un perfil. Per aquest motium, cal estar molt pendent de les novetats publicades pel Departament. Tanmateix, la nostra secció dedicada als perfils s’actualitza després de qualsevol canvi.

Com ACtivar un perfil quan ja tens els requisits

Com activar els perfils docents? Existeixen dues formes d’activar els perfils:

  • Per procediment automàtic.
  • Per sol·licitud expressa del professorat 

Per procediment automàtic 

De forma automàtica, el Departament acredita al professorat que compleix els requisits que s’estableixen a la Resolució ENS/1128/2016, de 26 d’abril, en funció de la informació que consta dins del seu perfil. Les acreditacions anotades mitjançant aquest procediment automàtic poden ser consultades al portal ATRI.

 
Per sol·licitud expressa del professorat
En el cas que compleixis els requisits per activar un perfil, caldrà que facis una sol·licitud als registres del Departament, dels serveis territorials i del Consorci d’Educació de Barcelona, per tal que revisin el teu cas. Per a cada perfil professional cal presentar la documentació, segons s’indiqui en cada cas a l’annex 1 de la Resolució ENS/1128/2016.

Com saber quins perfils tens activats

Tal com expliquem a la nostra web, perquè un docent disposi de perfils professionals ha de tenir compte XTEC i ATRI. És a dir, ha d’estar treballant o haver treballat pel Departament d’Educació. Per a veure si disposes d’algun perfil activat, realitza els següents passos:

  1. Accedeix a l’ATRI i introdueix el teu usuari i contrasenya.
  2. Entra a Expedient i Formació > Expedient > Consulta de dades > Altres dades del meu expedient.
  3. Passa pàgines endavant, clicant al botó següent, on apareixerà si disposes de perfils a “Atributs”. 

Conèixer els procediments per activar perfils et pot interessar per a la teva carrera docent. És per aquest motiu que hem preferit oferir-te un resum esquematitzat de la informació que pots trobar detallada i actualitzada a la pàgina web del Departament. Esperem que t’hagi servit!

Per acabar...

Si vols aprofundir en les formacions permanents del professorat i en quins àmbits et poden ajudar, et convidem a ampliar la teva lectura amb aquest post dedicat als cursos que t’ajudaran a preparar oposicions. Res més! Ens tornem a llegir ben aviat!

Comparteix aquest article…

Amplia les teves competències sobre el tema d'avui amb aquests cursos

Millora les teves competències sobre tots els aspectes relatius a la programació didàctica amb els nostres cursos reconeguts pel Departament d’Educació.

  • 60 hores

    Treball per projectes3 min read

    Des de: 105,00
  • 30 hores

    Genially3 min read

    Des de: 55,00
  • 60 hores

    Aprenentatge cooperatiu3 min read

    Des de: 105,00
  • 80 hores

    Diversitat amb ed. emocional3 min read

    Des de: 140,00

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts anteriors

Aquí tens els últims articles que hem publicat.

Recorda que pots filtrar-los per temàtica des del menú superior
Cistella de la compra
Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?😃 Envia'ns un Whats!
Hola! 🙋🏼‍♀️
Envia'ns un missatge amb el teu dubte i et contestarem de dill-div de 9 a 15h.