formació del professorat

Formació útil per preparar oposicions6 min read

Si estàs pensant opositar, en aquest post t'expliquem quina formació permanent pot ser la més útil per a aconseguir la teva plaça.
formacio permanent del professorat

Si esteu pensant opositar a algun dels cossos docents de la Generalitat de Catalunya, sabeu que hi ha formacions del professorat que us poden ajudar a preparar les proves directa i indirectament? 

 

En aquest post, us expliquem quina formació permanent pot ser la més útil per a aconseguir la vostra plaça. Som-hi!

prepara la teva programació per a les properes oposicions docents

La propera convocatòria d’oposicions docents oferirà 1022 places de mestre i 1110 de professorat. Si t’hi presentes, t’interessa saber que oferim un curs per preparar oposicions on et corregirem la programació didàctica, independentment de la teva etapa educativa. Pots saber-ne més aquí.

La nostra experiència en preparació d'oposicions

Fent una mica d’història, començarem recordant que originàriament a Doqua ens vam dedicar a la preparació d’oposicions, concretament des del 2006 fins al 2011. Aquell any, va haver-hi una parada en l’oferta pública i ens vam redirigir a la formació permanent del professorat en modalitat online o en centres. Aquest post és el resultat tant de la nostra experiència en el terreny i com de la recerca fruit de les sol·licituds d’informació al respecte que encara ens feu arribar.

Com a antics preparadors d’oposicions, tenim clar què vol un tribunal avaluador. No és un secret. Només vol que demostreu que sabeu de què esteu parlant (les anomenades competències professionals) i que tingueu la capacitat d’aplicar-ho a l’aula (les competències personals). Per això, quan vam passar a la formació permanent del professorat, la nostra oferta es va dividir en aquests dos tipus de cursos online. Anem a veure com són les formacions de Doqua i com us poden ajudar a preparar oposicions.

Les formacions permanents que potencien les competències personals docents

Davant de la defensa oral de la vostra programació didàctica, es valoraran una sèrie de competències que us empoderaran com a mestres: la comunicació verbal i no verbal, la gestió de l’alumnat i del dia a dia de l’aula, el pensament crític i creatiu o la gestió emocional de l’aula, entre altres. Aquests són aspectes que tot docent ha de poder gestionar per poder fer la seva feina i treure de l’alumnat la seva millor versió com a persona.

En aquest sentit, algunes de les formacions reconegudes de Doqua que us poden ajudar podrien ser:

  • Situacions d’aprenentatge: per aplicar la LOMLOE correctament, amb les noves metodologies que incorpora. Adaptat a les etapes de primària i secundària.
  • Genially: per estar familiaritzat/da amb les eines digitals educatives més punteres i innovadores. Més ara, arrel de l’actualització de l’acreditació de la competència digital docent.
  • Coaching per a docents: per descobrir les habilitats comunicatives i emocionals que ofereix el coaching orientat a l’educació.
  • Coaching a l’aula: per conèixer tècniques i pràctiques senzilles per optimitzar la relació entre alumnes, famílies i docents.
  • Comunicació amb l’ús de les TIC: per disposar d’eines digitals i estratègies pràctiques que millorin la comunicació amb els agents del centre educaciu des d’una perspectiva actual i innovadora.
  • Atenció a la diversitat amb Educació emocional: per fer propostes educatives integrals que tinguin en compte els continguts curriculars i les competències de l’alumnat, des de la perspectiva del component emocional. 
  • Introducció a l’educació emocional: per ajudar a l’alumnat a identificar les seves emocions i a gestionar-les per a un correcte desenvolupament tant dins com fora de l’aula.
  • Neuroeducació i creativitat a l’aula: per entendre com s’estructura la creativitat dels alumnes des d’una perspectiva neurocientífica, i per potenciar els conceptes clau de l’estètica a nivell artístic, partint de les arts plàstiques. 

Les formacions permanents ajuden a preparar la defensa de la programació didàctica

El raonament és senzill: les formacions permanents del professorat que oferim us proporcionaran les eines i les estratègies necessàries pel dia a dia a l’aula. D’una banda, potenciaran les vostres habilitats socials i comunicatives, ajudant-vos a dinamitzar els claustres i millorant les sessions de tutoria, tant amb famílies com amb els alumnes; per l’altra, us proporcionaran les habilitats necessàries per a atendre a la diversitat de l’alumnat.

És indispensable que el tribunal del Departament d’Educació pugui percebre aquests aspectes en la defensa de la vostra programació didàctica i en la resolució del cas pràctic que us plantejaran. Tenint nocions de les competències personals, podreu incorporar diferents tècniques i estratègies que demostraran les vostres habilitats socials, integrant-les de forma natural en la vostra exposició.

Formacions reconegudes per preparar l'avaluació i les unitats didàctiques

Saber programar és l’element més important de la presentació de la vostra programació didàctica. Però, com ha de ser aquesta programació? Quin model de graella és el més recomanable segons la metodologia seleccionada? Com encaixa l’aprenentatge cooperatiu dins les unitats? Quins instruments d’avaluació heu de seleccionar?

Per tal de respondre a aquestes preguntes, podeu ajudar-vos amb aquests cursos de formació permanent de Doqua:

  • Curs online d’Eines d’avaluació: rúbriques, dianes i portafolis: identificar els instruments d’avaluació formativa i formadora és essencial per avaluar per aprendre. En aquest curs et mostrarem quan s’han d’utilitzar i com es poden construir.
  • Curs online de Treball per projectes: Aquesta metodologia activa permetrà que el teu alumnat aprengui no només els continguts curriculars previstos (hard skills), sinó també habilitats del s. XXI com la comunicació, el pensament crític i creatiu, la cooperació, etc.
  • Curs online d’Aprenentatge cooperatiu: En aquest curs es presenten tots els nivells d’implementació de l’aprenentatge cooperatiu que cal seguir un centre: cohesió de grup, formació d’equips de treball, ús estratègic de tècniques cooperatives, avaluació del treball cooperatiu i molt més.
formacio permanent oposicions

La professionalització - la proposta del Departament d'Educació

Segurament ja ho sabreu, però com cada docent es pot especialitzar en allò que vulgui, el Departament d’Educació ha creat els perfils professionals docents. Aquests perfils permeten al professorat professionalitzar-se, donant l’oportunitat als centres educatius de poder disposar de docents especialitzats per tal d’aconseguir els objectius plantejats en el Projecte Educatiu del Centre.

Com es relaciona això amb la preparació d’oposicions? Doncs aquests perfils us poden donar una pista clara d’alguns dels punts que valorarà el tribunal en la teva programació: si utilitzeu activitats de plàstica en l’aprenentatge de matemàtiques, si aprofiteu la incorporació d’alumnes nouvinguts per a incentivar la immersió lingüística, si incorporeu activitats que potencien la lectura, si feu ciències amb la metodologia AICLE, si avalueu amb Kahoots o portafolis digitals… En definitiva, si sou capaços de proposar un aprenentatge integrador i multidisciplinari segur que us apropareu a una bona valoració.

Per acabar...

Per acabar, volem recomanar-vos 10 tips per preparar oposicions docents que us ajudaran en múltiples temes: la defensa, el tribunal, la normativa i molt més. Recordeu, també, que l’activació de perfils professionals és un punt que us ajudarà. Aquí teniu tots els requisits necessaris per activar-los. Fins la propera!

Comparteix aquest article…

Amplia les teves competències sobre el tema d'avui amb aquests cursos

Millora la comunicació entre tots els components del centre educatiu, utilitza eines digitals o refina les teves capacitats docents amb els nostres cursos del perfil professional de Metodologies Globalitzades.

  • 60 hores

    Treball per projectes3 min read

    Des de: 105,00
  • 60 hores

    Aprenentatge cooperatiu3 min read

    Des de: 105,00
  • Educació Secundària

    Introducció a la comunicació3 min read

    0,00

4 comentaris a “Formació útil per preparar oposicions<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">6</span> min read</span>”

  1. Bon dia, estic fent un curs de formació de 120h que vaig començar a l’octubre i acaba a mitjans de juny. D’aquest curs faig una sessió al més de 5.5h.
    Ara m’agradaria començar un nou curs de 30h de formació online en aquesta platarfoma. El Departament em reconexeria els dos cursos?

    Moltes gràcies

    1. [Resposta actualitzada]

      Hola Alba,

      No t’impedim realitzar diversos cursos amb nosaltres. De totes maneres, serà la comissió avaluadora l’encarregada de valorar i baremar, si s’escau, els certificats d’acord amb la normativa reguladora de cada concurs o convocatòria en concret.

  2. Inés Casanovas Ferrer

    Bon día,
    volia apuntar-me a dos cursos de 30 hores cadascú, que es fan durant el mes d’agost.
    Volia saber si de cara el concurs de mèrits del setembre si comptaran com a dos cursos per separat, encara que es facin en el mateix període de temps.
    I si en el concurs de mèrits sumaran cursos o hores?
    Perquè segons la resposta a l’Alba si sumen hores només em comparien 30 hores?

    1. Hola Inés,

      Segons la normativa actual, únicament es poden sumar formacions inferiors a 30h i superiors a 15h, han d’estar dins d’aquesta baremació per sumar-se i comptaran com una de 30h, però no sabem què passarà amb la propera normativa perquè encara no la tenim. No et sabem dir si fer més cursos puntuarà més i no sortirem de dubtes fins al setembre.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts anteriors

Aquí tens els últims articles que hem publicat.

Recorda que pots filtrar-los per temàtica des del menú superior
Cistella de la compra
Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?😃 Envia'ns un Whats!
Hola! 🙋🏼‍♀️
Envia'ns un missatge amb el teu dubte i et contestarem de dill-div de 9 a 15h.