Formaci贸 permanent del professorat 煤til per preparar oposicions

Si est脿s pensant opositar, en aquest post t'expliquem quina formaci贸 permanent pot ser la m茅s 煤til per a aconseguir la teva pla莽a.
formacio permanent del professorat

Si esteu pensant opositar a algun dels cossos docents de la Generalitat de Catalunya, sabeu que hi ha formacions del professorat que us poden ajudar a preparar les proves indirectament?

En aquest post, us expliquem quina formaci贸 permanent pot ser la m茅s 煤til per a aconseguir la vostra pla莽a. Som-hi!

La nostra experi猫ncia en preparaci贸 d'oposicions

Fent una mica d’hist貌ria, comen莽arem recordant que origin脿riament a Doqua ens vam dedicar a la preparaci贸 d’oposicions, concretament des del 2006 fins al 2011. Aquell any, va haver-hi una parada en l’oferta p煤blica i ens vam redirigir a la formaci贸 permanent del professorat en modalitat online o en centres. Aquest post 茅s el resultat tant de la nostra experi猫ncia en el terreny i com de la recerca fruit de les sol路licituds d’informaci贸 al respecte que encara ens feu arribar.

Com a antics preparadors d’oposicions, tenim clar qu猫 vol un tribunal avaluador. No 茅s un secret. Nom茅s vol que demostreu que sabeu de qu猫 esteu parlant (les anomenades compet猫ncies professionals) i que tingueu la capacitat d’aplicar-ho a l’aula (les compet猫ncies personals). Per aix貌, quan vam passar a la formaci贸 permanent del professorat, la nostra oferta es va dividir en aquests dos tipus de cursos online. Anem a veure com s贸n les formacions de Doqua i com us poden ajudar a preparar oposicions.

Les formacions permanents que potencien les compet猫ncies personals docents

Davant de la defensa oral de la vostra programaci贸 did脿ctica, es valoraran una s猫rie de compet猫ncies que us empoderaran com a mestres: la comunicaci贸 verbal i no verbal, la gesti贸 de l’alumnat i del dia a dia de l’aula, el pensament cr铆tic i creatiu o la gesti贸 emocional de l’aula, entre altres. Aquests s贸n aspectes que tot docent ha de poder gestionar per poder fer la seva feina i treure de l’alumnat la seva millor versi贸 com a persona.

En aquest sentit, algunes de les formacions reconegudes de Doqua que us poden ajudar podrien ser:

 • Coaching per a docents: per descobrir les habilitats comunicatives i emocionals que ofereix el coaching orientat a l’educaci贸. 
 • Coaching a l’aula: per con猫ixer t猫cniques i pr脿ctiques senzilles per optimitzar la relaci贸 entre alumnes, fam铆lies i docents.
 • Comunicaci贸 amb l’煤s de les TIC: per disposar d’eines digitals i estrat猫gies pr脿ctiques que millorin la comunicaci贸 amb els agents del centre educaciu des d’una perspectiva actual i innovadora.
 • Atenci贸 a la diversitat amb Educaci贸 emocional: per fer propostes educatives integrals que tinguin en compte els continguts curriculars i les compet猫ncies de l’alumnat, des de la perspectiva del component emocional. 
 • Introducci贸 a l’educaci贸 emocional: per ajudar a l’alumnat a identificar les seves emocions i a gestionar-les per a un correcte desenvolupament tant dins com fora de l’aula.
 • Neuroeducaci贸 i creativitat a l’aula: per entendre com s’estructura la creativitat dels alumnes des d’una perspectiva neurocient铆fica, i per potenciar els conceptes clau de l’est猫tica a nivell art铆stic, partint de les arts pl脿stiques. 

Les formacions permanents ajuden a preparar la defensa de la programaci贸 did脿ctica

El raonament 茅s senzill: les formacions permanents del professorat que oferim us proporcionaran les eines i les estrat猫gies necess脿ries pel dia a dia a l’aula. D’una banda, potenciaran les vostres habilitats socials i comunicatives, ajudant-vos a dinamitzar els claustres i millorant les sessions de tutoria, tant amb fam铆lies com amb els alumnes; per l’altra, us proporcionaran les habilitats necess脿ries per a atendre a la diversitat de l’alumnat.

脡s indispensable que el tribunal del Departament d’Educaci贸 pugui percebre aquests aspectes en la defensa de la vostra programaci贸 did脿ctica i en la resoluci贸 del cas pr脿ctic que us plantejaran. Tenint nocions de les compet猫ncies personals, podreu incorporar diferents t猫cniques i estrat猫gies que demostraran les vostres habilitats socials, integrant-les de forma natural en la vostra exposici贸.

Formacions reconegudes per preparar l'avaluaci贸 i les unitats did脿ctiques

Saber programar 茅s l’element m茅s important de la presentaci贸 de la vostra programaci贸 did脿ctica. Per貌, com ha de ser aquesta programaci贸? Quin model de graella 茅s el m茅s recomanable segons la metodologia seleccionada? Com encaixa l’aprenentatge cooperatiu dins les unitats? Quins instruments d’avaluaci贸 heu de seleccionar?

Per tal de respondre a aquestes preguntes, podeu ajudar-vos amb aquests cursos de formaci贸 permanent de Doqua:

 • Curs online de Programaci贸 d’unitats did脿ctiques: Aquest curs us ajudar脿 a planificar les tres fases d’una unitat did脿ctica de forma estructurada. A m茅s, serveix de base per a la posterior especialitzaci贸 en metodologies actives, com l’aprenentatge basat en projectes, l’aprenentatge basat en problemes o els ambients d’aprenentatge.
 • Curs online d’Eines d’avaluaci贸: r煤briques, dianes i portafolis: identificar els instruments d’avaluaci贸 formativa i formadora 茅s essencial per avaluar per aprendre. En aquest curs et mostrarem quan s’han d’utilitzar i com es poden construir.
 • Curs online de Treball per projectes: Aquesta metodologia activa permetr脿 que el teu alumnat aprengui no nom茅s els continguts curriculars previstos (hard skills), sin贸 tamb茅 habilitats del s. XXI com la comunicaci贸, el pensament cr铆tic i creatiu, la cooperaci贸, etc.
 • Curs online d’Aprenentatge cooperatiu: En aquest curs es presenten tots els nivells d’implementaci贸 de l’aprenentatge cooperatiu que cal seguir un centre: cohesi贸 de grup, formaci贸 d’equips de treball, 煤s estrat猫gic de t猫cniques cooperatives, avaluaci贸 del treball cooperatiu i molt m茅s.
formacio permanent oposicions

La professionalitzaci贸 - la proposta del Departament d'Educaci贸

Segurament ja ho sabreu, per貌 com cada docent es pot especialitzar en all貌 que vulgui, el Departament d’Educaci贸 ha creat els perfils professionals docents. Aquests perfils permeten al professorat professionalitzar-se, donant l’oportunitat als centres educatius de poder disposar de docents especialitzats per tal d’aconseguir els objectius plantejats en el Projecte Educatiu del Centre.

Com es relaciona aix貌 amb la preparaci贸 d’oposicions? Doncs aquests perfils us poden donar una pista clara d’alguns dels punts que valorar脿 el tribunal en la teva programaci贸: si utilitzeu activitats de pl脿stica en l’aprenentatge de matem脿tiques, si aprofiteu la incorporaci贸 d’alumnes nouvinguts per a incentivar la immersi贸 ling眉铆stica, si incorporeu activitats que potencien la lectura, si feu ci猫ncies amb la metodologia AICLE, si avalueu amb Kahoots o portafolis digitals… En definitiva, si sou capa莽os de proposar un aprenentatge integrador i multidisciplinari segur que us apropareu a una bona valoraci贸.

Ens encanta parlar d’aquests temes, aix铆 que us animem a plantejar-nos els vostres dubtes als comentaris. Mirarem d’ajudar-vos com m茅s aviat millor.聽

Fins aviat!

  Comparteix aquest article…

  Comparteix a whatsapp
  Comparteix a twitter
  Comparteix a facebook
  Comparteix a pinterest
  Comparteix a linkedin

  Amplia les teves compet猫ncies sobre el tema d'avui amb aquests cursos

  Millora la comunicaci贸 entre tots els components del centre educatiu, utilitza eines digitals o refina les teves capacitats docents amb els nostres cursos del perfil professional de Metodologies Globalitzades.

  • Educaci贸 Secund脿ria , P铆ndoles formatives gratu茂tes

   Introducci贸 a la comunicaci贸

   A trav茅s d鈥檃questa p铆ndola formativa es pret茅n fer una introducci贸 a la import脿ncia de la comunicaci贸 en els centres educatius i de con猫ixer les maneres de comunicar-nos amb companys, alumnes i fam铆lies.聽Es tracta de l’apartat introductori del curs “Introducci贸 amb l’煤s de les TIC”, de 30 hores,聽on establim les bases de la formaci贸.

  • 60 hores , Educaci贸 Infantil

   Treball per projectes

   En aquest curs de treball per projectes, aprendr脿s a elaborar, revisar i validar propostes de treball. Ho far脿s mitjan莽ant el coneixement i l鈥檃n脿lisi de les seves particularitats pedag貌giques, sempre amb l’objectiu de fer que l鈥檃prenentatge dels alumnes sigui significatiu. 脡s un curs de treball per projectes apte per infantil, prim脿ria i secund脿ria.

   Curs reconegut pel Departament.

  • 60 hores , Educaci贸 Infantil

   Aprenentatge cooperatiu

   L’aprenentatge cooperatiu 茅s un enfocament metodol貌gic per a l’aprenentatge de qualsevol contingut en el context escolar. En aquest curs online per a docents, aprendr脿s diversos m猫todes i t猫cniques per potenciar el treball en equip, fent que l’alumne sigui un agent actiu.

   Curs reconegut pel Departament.

  • 30 hores , Digital

   Comunicaci贸 amb l’煤s de les TIC

   Aquest curs per a docents aprendr脿s a millorar la comunicaci贸 entre els tres agents del centre educatiu: docents, alumnes i fam铆lies. Establir脿s canals de di脿leg eficients aprofitant les eines digitals del present i aprendr脿s a abordar temes com la resoluci贸 de conflictes, la comunicaci贸 amb l’alumnat o les reunions entre docents.

   Curs reconegut pel Departament.

  0 comentaris

  Deixa un comentari

  Avatar placeholder

  L'adre莽a electr貌nica no es publicar脿. Els camps necessaris estan marcats amb *

  Posts anteriors

  Aqu铆 tens els 煤ltims articles que hem publicat.

  Recorda que pots filtrar-los per tem脿tica des del men煤 superior
  canals de youtube per a docents

  Canals de Youtube per a docents

  T’ajudem a trobar diferents canals de YouTube per a docents de diferents tem脿tiques: eines TIC, llengua, jocs per l’alumnat i molt m茅s.