Als nens i a les nenes, què és el que més els agrada? Jugar, oi? Doncs perquè no introduir el joc dins de l’aula per a fomentar els aprenentatges? Tenim la solució: gamificació a l’aula.
Avui us explicarem com gamificar l’aprenentatge, us mostrarem algunes eines, i també, exemples de gamificació per tal que pugueu introduir la gamificació a l’aula. Interessant oi?
Què és la gamificació?
La gamificació implica utilitzar les dinàmiques dels jocs en entorns no lúdics. Quan s’aplica la gamificació dins del sector educatiu, l’objectiu final sempre serà promoure un aprenentatge en l’alumnat.
Per tant, gamificar l’aprenentatge implica traslladar a dins l’aula aspectes dels jocs que, des de fa anys, se saben que funcionen a la perfecció. Com per exemple: les normes, les puntuacions, els nivells, els desafiaments, les missions… Anem a veure’ls amb una mica més de detall!
Elements de la gamificació
Per tal d’incloure els elements de la gamificació en una proposta didàctica, caldrà conèixer primer quins són aquests elements. Us oferim un resum a continuació
Com podeu veure, gamificar l’aprenentatge no es redueix només a donar punts. Caldrà tenir ben clar quin és l’objectiu pedagògic per seleccionar quins elements són els més adients per assolir-lo i, a més, establir unes normes del joc que tinguin sentit en el context creat.
Eines per gamificar des de zero
Pot semblar una mica complicat al principi, però per sort, existeixen algunes eines que poden ajudar a gamificar petites parts de les activitats d’aula. Anem a veure’n algunes!
Activitats del tipus "preguntes i respostes"
Si us interessa fer preguntes i respostes ràpides que motivin a l’alumnat, que facin guanyar punts, Socrative és la vostraa eina! En canvi, si el que voleu és gamificar les estones de repàs de l’alumnat, Brainscape és una eina fantàstica! No només es poden trobar targetes ja creades (tant en anglès com en castellà), sinó que també es poden crear per tal d’adaptar-les als aprenentatges que vulguem.
Jocs interatius ja creats
A Vedoque es poden cercar un munt de jocs informàtics, per projectar a la PDI o fer servir en tauletes o ordinadors. Aquests jocs permeten treballar diferents àrees de coneixement de tota l’etapa de Primària i, també d’Educació Infantil.
Plantilles per gamificar
Si voleu gamificar a partir de plantilles, Genially us resultarà una magnífica eina. No només permet fer presentacions, infografies i imatges interactives, sinó que també hi ha plantilles perquè us sigui més fàcil gamificar els continguts. Us recordem que n’oferim un curs reconegut pel departament al nostre catàleg.
Exemples de gamificació per a primària
Veure què fan altres professors i professores sempre ajuda a agafar idees, així que a continuació us deixem un seguit d’exemples de gamificació a l’aula.
D’una banda us recomanem La Clase de los Hérores, dirigit a 2n de primària, on s’ha agafat com a excusa el treball dels valors (honestedat, tolerància, amistat, etc.) per treballar diferents continguts curriculars. I per a 6è de Primària, podeu trobar un exemple ben detallat sobre una gamificació al voltant de l’aprenentatge del cos humà.
Exemples de gamificació per a Secundària
Per a Secundària, sota el nom de City of Legends, s’ha gamificat tota l’assignatura de Tecnologia. I, per a l’assignatura de Música, el projecte Musikawa una proposta gamificada a base de pistes, cadenats, llanternes ultraviolades… No us ho podeu perdre! I si voleu continuar veient més exemples, feu un cop d’ull a Javier Espinosa explicant diversos exemples de gamificació.
Llibres sobre gamificació
Si us heu quedat amb ganes de profunditzar en la gamificació, us proposem unes lectures que us enganxaran. El primer llibre que us suggerim és “Gamificación: fundamentos y aplicaciones“. Aquest llibre sobre gamificació us servirà com a fonament de tot el món relacionat amb la gamificació. La primera part profunditza en com s’ha de gamificar i, a la segona es faciliten exemples de com gamificar en diferents sectors, entre ells, l’educatiu.
A “Explora como un Pirata“, podreu trobar els secrets per dissenyar cursos inspirats en els jocs. La primera part del llibre ajuda a treure les pors sobre la gamificació, la segona part mostra com involucrar a l’alumnat amb les mecàniques dels jocs i, la tercera part suggereix tot d’eines per poder dur a terme la gamificació a l’aula.
I per acabar, al llibre “Desafío en el aula“, es mostren tot de materials, recursos i exemples molt clars per dur a l’aula una gamificació basada en els jocs d’escapament (escape rooms). Amb quin llibre us quedeu?
Per acabar...
I sobretot, no deixeu de visitar aquest recull d’eines per a gamificar l’aula. Les insígnies són un dels molts elements que es poden fer servir per a mostrar el progrés que va fent l’estudiantat. Hi ha un bon grapat d’eines.
Com també hi ha moltes aplicacions per a fer jocs de preguntes i respostes de forma dinàmica, per això trobareu seleccionades les que us permetran aplicar la gamificació a l’aula de forma més fàcil. I per acomiadar-nos, un vídeo on veureu clarament el poder del joc:
Comparteix aquest article…
Aquí tens els últims articles que hem publicat.
Idees i recursos de Canva per a educació infantil, primària i secundària
Descobreix com Canva pot transformar la teva aula! Crea presentacions, pòsters i infografies atractives que captaran l’atenció dels teus alumnes i faran que l’aprenentatge sigui més visual i impactant.
Recursos educatius imprimibles: repàs d’anglès ludificat
Seguim oferint-te recursos educatius imprimibles. Avui repassem l’anglès amb una graella on gamifiquem l’aprenentatge.
Què és l’escola inclusiva i com aplicar-la a l’aula
T’ajudem entendre els ets i uts de l’escola inclusiva. Què comenta el Departament d’Educació al respecte i quins beneficis aporta.
Guia per l’atenció a la diversitat a l’aula
T’oferim un seguit de recursos, eines i recomanacions enfocades a l’atenció a la diversitat que t’ajudaran a treballar millor a l’aula.