formaci贸 del professorat

Propostes de gamificaci贸 a l’aula5 min read

Us oferim un seguit d'eines, jocs, llibres i plantilles per gamificar l'aula. Amb diferents exemples i recursos descarregables.
propostes gamificacio blog

Als nens i a les nenes, qu猫 茅s el que m茅s els agrada? Jugar, oi? Doncs perqu猫 no introduir el joc dins de l鈥檃ula per a fomentar els aprenentatges? Tenim la soluci贸: gamificaci贸 a l鈥檃ula.

Avui us explicarem com gamificar l鈥檃prenentatge, us mostrarem algunes eines, i tamb茅, exemples de gamificaci贸 per tal que pugueu introduir la gamificaci贸 a l鈥檃ula. Interessant oi?

Qu猫 茅s la gamificaci贸?

La gamificaci贸 implica utilitzar les din脿miques dels jocs en entorns no l煤dics. Quan s’aplica la gamificaci贸 dins del sector educatiu, l’objectiu final sempre ser脿 promoure un aprenentatge en l’alumnat.聽

Per tant, gamificar l’aprenentatge implica traslladar a dins l’aula aspectes dels jocs que, des de fa anys, se saben que funcionen a la perfecci贸. Com per exemple: les normes, les puntuacions, els nivells, els desafiaments, les missions… Anem a veure’ls amb una mica m茅s de detall!

Elements de la gamificaci贸

Per tal d’incloure els elements de la gamificaci贸 en una proposta did脿ctica, caldr脿 con猫ixer primer quins s贸n aquests elements. Us oferim un resum a continuaci贸

Com podeu veure, gamificar l’aprenentatge no es redueix nom茅s a donar punts. Caldr脿 tenir ben clar quin 茅s l’objectiu pedag貌gic per seleccionar quins elements s贸n els m茅s adients per assolir-lo i, a m茅s, establir unes normes del joc que tinguin sentit en el context creat.

Eines per gamificar des de zero

Pot semblar una mica complicat al principi, per貌 per sort, existeixen algunes eines que poden ajudar a gamificar petites parts de les activitats d’aula. Anem a veure’n algunes!

Activitats del tipus "preguntes i respostes"

Si us interessa fer preguntes i respostes r脿pides que motivin a l’alumnat, que facin guanyar punts, Socrative 茅s la vostraa eina! En canvi, si el que voleu 茅s gamificar les estones de rep脿s de l’alumnat, Brainscape 茅s una eina fant脿stica! No nom茅s es poden trobar targetes ja creades (tant en angl猫s com en castell脿), sin贸 que tamb茅 es poden crear per tal d’adaptar-les als aprenentatges que vulguem.

Jocs interatius ja creats

A Vedoque es poden cercar un munt de jocs inform脿tics, per projectar a la PDI o fer servir en tauletes o ordinadors. Aquests jocs permeten treballar diferents 脿rees de coneixement de tota l’etapa de Prim脿ria i, tamb茅 d’Educaci贸 Infantil.

Plantilles per gamificar

Si voleu gamificar a partir de plantilles, Genially us resultar脿 una magn铆fica eina. No nom茅s permet fer presentacions, infografies i imatges interactives, sin贸 que tamb茅 hi ha plantilles perqu猫 us sigui m茅s f脿cil gamificar els continguts. Us recordem que n’oferim un curs reconegut pel departament al nostre cat脿leg.聽

Exemples de gamificaci贸 per a prim脿ria

Veure qu猫 fan altres professors i professores sempre ajuda a agafar idees, aix铆 que a continuaci贸 us deixem un seguit d’exemples de gamificaci贸 a l’aula.聽

D’una banda us recomanem La Clase de los H茅rores, dirigit a 2n de prim脿ria, on s’ha agafat com a excusa el treball dels valors (honestedat, toler脿ncia, amistat, etc.) per treballar diferents continguts curriculars. I per a 6猫 de Prim脿ria, podeu trobar un exemple ben detallat sobre una gamificaci贸 al voltant de l’aprenentatge del cos hum脿.

Exemples de gamificaci贸 per a Secund脿ria

Per a Secund脿ria, sota el nom de City of Legends, s’ha gamificat tota l’assignatura de Tecnologia. I, per a l’assignatura de M煤sica, el projecte Musikawa una proposta gamificada a base de pistes, cadenats, llanternes ultraviolades… No us ho podeu perdre! I si voleu continuar veient m茅s exemples, feu un cop d’ull a Javier Espinosa explicant diversos exemples de gamificaci贸.

Llibres sobre gamificaci贸

Si us heu quedat amb ganes de profunditzar en la gamificaci贸, us proposem unes lectures que us enganxaran. El primer llibre que us suggerim 茅s “Gamificaci贸n: fundamentos y aplicaciones“. Aquest llibre sobre gamificaci贸 us servir脿 com a fonament de tot el m贸n relacionat amb la gamificaci贸. La primera part profunditza en com s’ha de gamificar i, a la segona es faciliten exemples de com gamificar en diferents sectors, entre ells, l’educatiu.聽

A “Explora como un Pirata“, podreu trobar els secrets per dissenyar cursos inspirats en els jocs. La primera part del llibre ajuda a treure les pors sobre la gamificaci贸, la segona part mostra com involucrar a l’alumnat amb les mec脿niques dels jocs i, la tercera part suggereix tot d’eines per poder dur a terme la gamificaci贸 a l’aula.聽

I per acabar, al llibre “Desaf铆o en el aula“, es mostren tot de materials, recursos i exemples molt clars per dur a l’aula una gamificaci贸 basada en els jocs d’escapament (escape rooms). Amb quin llibre us quedeu?

Per acabar...

I sobretot, no deixeu de visitar aquest recull d’eines per a gamificar l’aula. Les ins铆gnies s贸n un dels molts elements que es poden fer servir per a mostrar el progr茅s que va fent l’estudiantat. Hi ha un bon grapat d’eines.聽

Com tamb茅 hi ha moltes aplicacions per a fer jocs de preguntes i respostes de forma din脿mica, per aix貌 trobareu seleccionades les que us permetran aplicar la gamificaci贸 a l’aula de forma m茅s f脿cil. I per acomiadar-nos, un v铆deo on veureu clarament el poder del joc:

Comparteix aquest article…

  • 30 hores

    Genially3 min read

    Des de: 55,00
  • 80 hores

    Diversitat amb ed. emocional3 min read

    Des de: 140,00
Posts anteriors

Aqu铆 tens els 煤ltims articles que hem publicat.

Recorda que pots filtrar-los per tem脿tica des del men煤 superior
Cistella de la compra
Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?馃槂 Envia'ns un Whats!
Hola! 馃檵馃徏鈥嶁檧锔
Envia'ns un missatge amb el teu dubte i et contestarem de dill-div de 9 a 15h.