formació del professorat

Exercicis i tècniques per promoure l’ús responsable de les xarxes5 min read

T'oferim diferents recursos visuals, llibres i tècniques per treballar l'ús responsable de les xarxes a primària i a secundària.
Us responsable de les xarxes a l'aula

Avui en dia, l’ús de les xarxes socials s’ha globalitzat. Tant si es tracta de xarxes públiques com Instagram, Tik-Tok, Facebook o, xarxes tancades com Whatsapp, tothom n’utilitza alguna. Per això, és necessari promoure un ús responsable de les xarxes, per traslladar les normes morals i de conducta que fem servir a l’espai públic, també a l’espai digital. 

És important que des de l’escola també es fomenti un ús responsable de les xarxes. Cal empoderar a l’alumnat per tal que sigui conscient d’allò que publica i, a la vegada, sigui respectuós amb les interaccions que té amb la resta d’usuaris. Per això us proporcionem algunes idees per tal de treballar-ho a l’aula. Som-hi!

Com treballar l'ús responsable de les aules a primària

És necessari que a l’etapa de Primària també es mostri la importància de la identitat virtual i, a la vegada, no promoure l’odi a les xarxes. Per exemple, des de Google s’ha creat el joc Interland per aprendre a: ser amable a Internet, no caure en trampes, vigilar què es comparteix i protegir els secrets. A més, s’acompanya el joc amb una petita guia gràfica on es mostra el resum de tot el que s’haurà pogut treballar gràcies al joc.

 

Amb el hashtag #aquiproubullying, el Departament d’Ensenyament ha publicat 6 tallers diferents per tal que l’alumnat de primària pugui reflexionar sobre la identitat virtual, parlar de l’odi a les xarxes i de molts altres temes que poden servir perquè l’alumnat sigui conscient que cal fer a les xarxes i com actuar.

Com treballar l'ús responsable de les xarxes a secundària

A Secundària, les xarxes socials ja formen part del dia a dia de l’alumnat. Per això, serà encara més necessari treballar per avisar l’alumnat de l’existència del cyberbullying, del grooming o del sexting. Aquí podeu trobar una guia perquè l’alumnat reflexioni sobre la seva identitat virtual, diferents activitats sobre la comunicació a les xarxes o sobre la construcció de l’odi a les xarxes. A més, també es disposa d’una guia per al professorat i, fins i tot, d’una guia per a les famílies. És un paquet d’activitats ben complet!

 

També tornem a anomenar el programa #aquiproubullying, per parlar dels tallers que ofereixen per a secundària. Hi trobareu guies pel docent i per l’alumne sobre els diferents tipus d’assetjament i com detectar-lo, sobre les competències socioemocionals i sobre la gestió positiva dels conflictes.

Recull de propostes d'internet segura for kids

Si amb els recursos anteriors no en teniu suficient, us recomanem que mireu aquest catàleg de recursos d’Internet Segura for Kids:

Recursos per a treballar a l’aula organitzats per edat i per tema específic.

Unitats didàctiques, de dues sessions de treball, amb notes per al professorat i amb materials imprimibles.

• I per acabar, les CyberTask, sis activitats de sensibilització per a l’alumnat de Primària.

Millors vídeos per a treballar l'ús responsable de les xarxes

Vinga, anem a propoure les reflexions a partir de vídeos on més d’un alumne o alumna es sentirà identificat. El Consell Audiovisual de Catalunya ha creat unes escenes representades per actrius adolescents on, de forma natural, parlen sobre l’assetjament, unes altres on parlen sobre el sèxting, i també unes darreres on es tracta el tema de les tecnoadiccions

També es pot fer servir aquest capítol del programa 69 raons, de la televisió valenciana, per tal que l’alumnat pugui reflexionar, sobre la situació que es planteja a l’inici amb les dues noies i, finalment, per a reflexionar a partir del debat que estableixen les noies i els nois sobre l’ús d’internet i la privacitat.

Millors llibres sobre l'ús de les xarxes

Tenir una bona base de coneixements sobre els temes que es treballen a les propostes anteriors, serà més enriquidor per acompanyar a l’alumnat, per aquest motiu proposem les següents lectures:

A “Redes sociales y menores“, María Lázaro recull el punt de vista des de diferents disciplines (pedagogia, psicologia, dret, pediatria…), per tal de poder orientar sobre com evitar que les xarxes es converteixin en un camp de mines per a l’alumnat.

A “Ser padres en la era digital“, María Zabala convida amb el seu llibre “Ser pedres en l’era digital” a ocupar-se de la relació dels fills i filles amb les xarxes, la tecnologia i la connectivitat.

I per acabar, una bona forma de parlar amb l’alumnat sobre la seguretat a la xarxa és a partir de contes. Podeu tractar el tema amb “Cuentos de ciberseguridad“, el llibre de Francisco Perez Bes. Conté un seguit de contes per a nens i nenes de 7 a 12 anys ideal per tractar aquests temes. 

Per acabar...

Abans d’acomiadar-nos, volem acomiadar-nos amb un parell de recursos que combinen perfectament amb el d’avui. Per fer un ús responsable de les xarxes i descobrir que poden tenir un ús didàctic també es pot mostrar si les introduïm com a eina d’aprenentatge, us aconsellem llegir aquesta guia de com fer servir les xarxes socials a l’escola.

 

D’altra banda, també us oferim un bon recull d’apps per a docents imprescindibles pel vostre dia a dia, per organitzar millor les classes, les avaluacions, els continguts i tot allò que necessiteu. Ara ja si, ens acomiadem amb un vídeo que tracta les xarxes socials amb les famílies i l’escola. Fins aviat!

Comparteix aquest article…

Amplia les teves competències sobre el tema d'avui amb aquests cursos

Millora les teves competències sobre tots els aspectes relatius a la programació didàctica amb els nostres cursos reconeguts pel Departament d’Educació.

  • 30 hores

    Genially3 min read

    Des de: 55,00
  • 30 hores

    Edpuzzle3 min read

    Des de: 55,00
  • 100 hores

    Digital +4 min read

    Des de: 175,00

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts anteriors

Aquí tens els últims articles que hem publicat.

Recorda que pots filtrar-los per temàtica des del menú superior
Cistella de la compra
Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?😃 Envia'ns un Whats!
Hola! 🙋🏼‍♀️
Envia'ns un missatge amb el teu dubte i et contestarem de dill-div de 9 a 15h.