formació del professorat

Apps docents imprescindibles – La guia definitiva10 min read

T'oferim un recull de més de quinze apps docents que t'ajudaran a millorar les teves classes i la teva productivitat a l'aula.
apps docents imprescindibles

Si sou usuaris habituals d’apps docents, segurament haureu tingut la sensació que cada dia n’apareixen de noves. El calaix d’eines digitals de qualsevol docent que estigui interessat a fer servir aquest tipus d’aplicacions no para de créixer. De fet, ja fa un temps vam dedicar un article a les millors aplicacions per gestionar l’aula.

Per continuar ampliant el nostre llistat d’apps docents, us presentem un seguit d’eines diverses i variades, entre els quals esperem que en trobeu aquella que us pot ajudar en el vostre dia a dia o alguna que no coneixeu i que, segurament, us sorprendrà. Som-hi!

Padlet

Comencem amb Padlet, una interessant aplicació docent que bàsicament ens permet crear taulells o murals col·laboratius. D’aquesta manera, tant docents com alumnes poden treballar en un entorn col·laboratiu en el qual penjar tota mena de recursos que vulguem compartir.

Algunes de les creacions que podem aconseguir amb aquesta eina, per exemple, és un panell amb tots els recursos necessaris per a una investigació. També podem demanar als alumnes que hi afegeixin els resultats de les tasques d’un projecte, per poder exposar-ne les conclusions. Es poden penjar recursos en gairebé tots els formats: text, imatge, àudio o vídeo. Les possibilitats són tantes com us pugueu imaginar! Indispensable en qualsevol col·lecció d’apps docents.

Edpuzzle

Seguim el nostre recull d’apps docents amb Edpuzzle. El gran avantatge d’aquesta eina digital és, precisament, la seva senzillesa. Edpuzzle ens ofereix l’opció de parar un vídeo en qualsevol moment que indiquem i oferir a qui l’estigui veient una o diverses preguntes sobre el contingut. Un cop contestada la pregunta, el vídeo es continuarà reproduint.

Podem indicar tantes pauses i preguntes com vulguem i les respostes dels alumnes quedaran degudament recollides per poder-ne fer una anàlisi posterior. Vols saber-ne més sobre aquesta eina? Doncs tenim un curs reconegut pel Departament on aprendràs a fer-la servir, el pots veure aquí.

Genially

Molts de vosaltres coneixereu ja aquesta interessant eina digital que ens permet crear continguts digitals interactius de tota mena. L’enorme diversitat de continguts que podem obtenir amb aquesta eina fa que sigui una de les més conegudes i utilitzades en l’àmbit educatiu. Amb Genially podem crear una presentació senzilla o bé una proposta lúdica per gamificar l’aula.

Si us voleu convertir en uns autèntics experts i expertes en l’ús d’aquesta eina, no dubteu en apuntar-vos al nostre curs de Genially nostre curs de Genially en el qual aprendre a treure tot el suc a aquesta aplicació docent. És la novetat amb més èxit del nostre catàleg! Aquí teniu el vídeo de presentació. 

YouTube

Seguim amb un conegut. Avui dia, poques persones seran les que no coneguin aquesta eina. Per dir-ho de manera senzilla, es tracta d’una plataforma en la qual, qualsevol usuari que disposi d’un compte pot pujar i compartir arxius de vídeo. L’any 2021, la plataforma comptava amb 1.800 milions d’usuaris que pujaven 500 hores de vídeo cada minut…

A Youtube hi podreu trobar vídeos sobre qualsevol tema. Amb una mica d’investigació i fent seguiment als comptes que més us puguin interessar tindreu al vostre abast una quantitat inimaginable de recursos digitals per a les vostres classes. D’altra banda, també disposeu de la possibilitat de pujar els vostres propis vídeos i compartir-los amb els vostres alumnes a través de la plataforma o LMS que feu servir en el vostre centre.

Google Drive

La següent eina també és força coneguda. El que va començar sent com un espai d’emmagatzematge de l’empresa Google s’ha convertit, amb els anys, en un conjunt molt complet d’eines ofimàtiques. A més, aquest paquet ofereix una particularitat molt interessant: la possibilitat de col·laborar en temps real.

Dins de Google Drive podem trobar un editor de textos, un full de càlcul, l’eina per crear presentacions de diapositives, editor d’imatges, formularis i una gran quantitat d’extensions que podem afegir per treballar en altres formats. A més, tot el paquet està perfectament integrat amb la seva plataforma educativa: Google Classroom.

Kahoot

A continuació, us presentem una de les eines més exitoses dels darrers mesos. Kahoot és una altra de les eines digitals més conegudes de l’àmbit educatiu. Es tracta d’una aplicació que ens permet crear qüestionaris que, posteriorment, podem fer servir durant les nostres classes. La particularitat interessant és que els alumnes poden respondre a les preguntes proposades mitjançant un dispositiu mòbil. Les respostes recollides es poden veure en temps real i molts docents el fan servir com un recurs per gamificar l’aula

Algunes idees per utilitzar-ho a la vostra aula podrien ser dur a terme concursos, recollir opinions o repassar conceptes. Si en voleu més informació, no deixeu de visitar l’article que vam dedicar a Kahoot. D’altra banda, si ja el coneixeu, també vam parlar d’una alternativa a Kahoot anomenada Plickers en aquest post.

Powerpoint

Continuem amb un clàssic. No podem deixar fora d’una llista d’apps docents la que, durant molt de temps, va ser una de les eines digitals més utilitzades. PowerPoint és el programa d’edició de presentacions per excel·lència. Usada per una gran quantitat de docents, el programa de Microsoft ofereix la possibilitat de convertir qualsevol contingut o lliçó a un format molt més visual i agradable per als alumnes.

Amb una mica de traça amb les animacions, fins i tot ens permet crear recursos digitals amb un cert grau d’interactivitat que poden ajudar a enriquir les exposicions més feixugues. D’altra banda, si us animeu a fer més dinàmic el contingut, l’alternativa a PowerPoint més utilitzada és Prezi, la podeu trobar aquí.

Mentimeter

Seguim amb el nostre recull d’apps docents presentant una de les eines digitals més interessants i versàtils. Mentimeter ens permet fomentar la participació dels oients d’una presentació a través de diversos formats: enquestes, núvols de paraules, plantejar preguntes, qüestionaris… I tot en temps real!

Mentimeter, que es podria considerar com a una alternativa a Kahoot, requereix que els participants vehiculin la seva participació a través d’un dispositiu mòbil.

Wetransfer

Ara passem als arxius. Si sou usuaris habituals d’aplicacions docents, és possible que us hàgiu trobat, alguna vegada, en la situació de compartir un arxiu de gran volum. En aquests casos, el correu o les eines de comunicació més usuals imposen un límit a la mida dels arxius que permeten adjuntar. És en aquest moment en el qual entra en joc aquesta aplicació tan interessant!

Wetransfer ofereix l’opció d’enviar arxius de gran volum a qualsevol usuari. Per fer-ho tenim dues opcions: generar un enllaç de descàrrega i compartir-lo amb qui vulguem o mitjançant un correu que envia la mateixa plataforma a totes les adreces de correu que indiquem. Si per un casual us quedeu curts amb els 2GB de transferència que ofereixen, podeu optar per una eina similar com Smash, que no té límit.

Canva

Canva és una completa col·lecció d’eines per al disseny gràfic potent i senzilla a la vegada. A banda de poder treballar amb les nostres creacions des de zero, aquesta eina digital ofereix una gran quantitat de plantilles predeterminades que ens facilitarà moltíssim la creació de qualsevol recurs digital, en format gràfic que necessitem per a la nostra tasca docent.

Gràcies a la seva facilitat, combinada amb la gran quantitat d’opcions que ofereix, Canva és una eina que no pot faltar en cap col·lecció d’apps docents.

quizziz

Quizziz és una app docent que ens permet fomentar la participació a l’aula en forma de qüestionaris, enquestes i preguntes obertes per als nostres usuaris. De la mateixa manera fan altres eines digitals, Quizziz permet recollir tota aquesta informació en temps real o visualitzar les respostes obtingudes a mesura que van arribant.

Com podeu veure, es tracta d’una interessant alternativa a Kahoot i a Mentimeter i una bona opció per tots aquells docents que vulguin gamificar l’aula amb concursos, preguntes i qüestionaris. Una altra opció interessant, similar a Quizziz és Plickers. Si no la coneixeu, us convidem a donar-li una ullada a l’article que li vàrem dedicar fa temps.

Corubrics

Seguim amb el nostre recull d’apps docents presentant una de les eines digitals més potents per tal de dur a terme tasques d’avaluació. Concretament, Corubrics és un complement per als fulls de càlcul de Google que ens ofereix la possibilitat de crear i gestionar rúbriques d’avaluació

A banda de ser una eina en constant evolució, afegint constantment millores novetats al producte, es tracta d’una solució creada a casa nostra per Jaume Feliu, un professor de tecnologia que aposta per l’ús de la tecnologia com a eina per a la millora de l’aprenentatge.

Wordwall

Seguidament, us presentem una eina digital immerescudament poc coneguda per la majoria de docents. Wordwall és un generador de recursos d’aprenentatge que es poden fer servir, tant en format digital, com imprimir i repartir entre els nostres alumnes.

Gràcies a la gran quantitat de plantilles que té, segur que trobeu aquella activitat que necessiteu. Només caldrà que editeu la plantilla i afegiu el contingut que vulgueu treballar: qüestionaris, endreçar, concursos, anagrames, laberints, mots encreuats… una app docent que no pot faltar a la caixa d’eines de qualsevol professor.

Flippity

Seguint amb les apps docents que ens permeten crear recursos digitals, us presentem Flippity. Com en el cas de Wordwall, es tracta d’una aplicació que permet crear una gran diversitat de recursos a partir de les plantilles que té.

La manera de crear els recursos és a través dels fulls de càlcul de Google. Un cop triada el tipus d’activitat que volem, la pàgina ens dirigirà cap al full de càlcul corresponent, on podrem editar les informacions i contingut que necessitem. Un cop configurat al nostre gust, tan sols haurem de compatir la URL del document amb els nostres alumnes… i llest! Per si de cas, us deixem amb un vídeo per saber com utilitzar-la.

Nearpod

Nearpod és una altra de les apps docents que no pot faltar en la caixa d’eines de qualsevol docent. De manera similar a Genially, Nearpod ens permet crear presentacions amb diversos graus d’interactivitat. D’aquesta manera, podem fer una presentació senzilla, fins a una proposta de gamificació, passant per una lliçó interactiva per als nostres alumnes.

Entre les principals característiques d’aquesta eina digital, en destaquem la senzillesa d’ús mitjançant la qual es poden obtenir una quantitat gairebé il·limitada de recursos digitals per a qualsevol necessitat que puguem tenir.

Per acabar...

Després d’aquest ampli repàs a un bon grapat d’aplicatius en línia, ens volem acomiadar amb un parell de recomanacions extra. D’una banda, us recomanem donar un cop d’ull al nostre conjunt d’imprimibles descarregables, on trobareu plantilles que podeu utilitzar a l’aula de molts tipus: repàs d’anglès ludificat, avaluació, rutines de pensament o treball cooperatiu.

Finalment, us deixem també amb 5 dinàmiques de cohesió de grup per treballar-les a l’aula. i amb aquest recull de 8 apps per a docents centrades en gestionar l’aula. Res més, com sempre, et dexiem amb un vídeo que amplia continguts. Ens tornem a llegir aviat!

Comparteix aquest article…

Amplia les teves competències sobre el tema d'avui amb aquests cursos

Millora les teves competències sobre tots els aspectes relatius a la programació didàctica amb els nostres cursos reconeguts pel Departament d’Educació.

  • 30 hores

    Genially3 min read

    Des de: 55,00
  • 30 hores

    Edpuzzle3 min read

    Des de: 55,00
  • 100 hores

    Digital +4 min read

    Des de: 175,00

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts anteriors

Aquí tens els últims articles que hem publicat.

Recorda que pots filtrar-los per temàtica des del menú superior
Cistella de la compra
Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?😃 Envia'ns un Whats!
Hola! 🙋🏼‍♀️
Envia'ns un missatge amb el teu dubte i et contestarem de dill-div de 9 a 15h.