formació del professorat

Wordle i Paraulògic, dos jocs de vocabulari que triomfen7 min read

Wordle i Paraulògic són dos els jocs de vocabulari de moda. Son jocs educatius? Els podem fer servir per fer repàs de vocabulari?
Wordle Paraulogic

Si sou usuaris actius a les xarxes socials, haureu notat que, d’uns temps ençà, s’han popularitzat unes publicacions força curioses: una imatge amb una graella de quadradets, alguns grocs, alguns verds i la majoria grisos… Es tracta del boom d’un dels jocs educatius de moda.

Segurament que molts de vosaltres haureu identificat aquestes imatges: es tracta de Wordle. Un senzill joc de vocabulari en el qual, cada dia, s’ha de descobrir una paraula de cinc lletres mitjançant una estratègia d’assaig i error, amb les pistes que ens dona el propi joc i en un màxim de sis intents.

L'èxit de Wordle

Originalment, aquest joc va ser creat per un programador novaiorquès, (de cognom Wardle) com a regal per a la seva parella. Amb el temps, altres programadors han clonat el joc per poder-hi jugar en altres idiomes, com per exemple la versió en català que podem trobar aquí.

De fet, no és l’únic joc de vocabulari que s’ha posat de moda darrerament. Paraulogic és també un dels jocs del moment i, de manera similar a Wordle, ens permet dedicar uns moments al dia a fer un repàs de vocabulari de manera senzilla i lúdica.

worlde imatge

Paraulògic, el Wordle Català

Paraulogic és un joc creat per l’entitat Rodamots, encarregada de fer difusió de paraules i expressions catalanes. Per fer-ho, cada dia (de dilluns a divendres) envia un missatge als seus subscriptors amb una paraula o expressió juntament amb el seu significat i alguns exemples. 

Com a manera de potenciar aquesta tasca de difusió, l’entitat ha creat aquest senzill joc de cercar paraules, amb el suport de Vilaweb, que tanta i tanta gent gaudeix cada dia. Podeu trobar el joc en el següent enllaç. Tot i que ambdós jocs centren la seva temàtica en el vocabulari, cada un té un funcionament diferent. Us l’expliquem a continuació

Com funciona Wordle

Tan bon punt accedim a la pàgina d’aquest joc de vocabulari apareix una graella en la qual hem d’introduir la paraula del dia, de 5 lletres. Disposem de 6 intents per aconseguir-ho. 

Per fer-ho haurem d’introduir una paraula qualsevol (una lletra en cada casella) i prémer el botó “enter”. A continuació, el color de cada casella canviarà:

Verd si la lletra es troba en la posició correcta 

Groc si la lletra existeix a la paraula, però en una altra posició 

Gris si la paraula no conté la lletra de la casella

Amb aquestes indicacions i els nostres coneixements de vocabulari haurem d’anar realitzant intents fins a trobar la paraula del dia. Com veieu, com a joc educatiu, no pot ser més senzill.

Com funciona PARAULOGIC

El segon joc que us presentem té un funcionament una mica diferent. En aquest cas el que veurem tan bon punt accedim a la pàgina web és una composició de 7 figures geomètriques (hexàgons, concretament), amb una lletra a cada un. Al centre de la composició, hexàgon és de color vermell.

• El joc va de trobar paraules amb les lletres que hi apareixen, amb la condició que la lletra del mig, la de color vermell, ha d’aparèixer de manera obligatòria. 

• Les paraules han de tenir més de tres lletres i aparèixer en el DIEC (Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans) 

• No s’accepten noms propis 

• Els verbs únicament es poden indicar en infinitiu, els noms i adjectius en masculí i femení, però no en plural i no s’accepten noms propis.

paraulogic

Com és la puntuació de PARAULOGIC

Així funciona la puntuació a Paraulògic: 

• Les paraules de 3 lletres valen 1 punt. 

• Les de 4 lletres valen 2 punts. 

• A partir de 5 lletres, tants punts com lletres tingui la paraula. 

• Cada joc inclou almenys un ‘tuti’ en què s’usen totes les lletres. Amb cada tuti s’obtenen 10 punts extra!

A partir d’aquestes consignes, el joc va de trobar el màxim de paraules possibles. De la mateixa manera que Wordle, les regles són força senzilles i s’aprenen ràpidament. Una manera lúdica i senzilla de fer repàs de vocabulari amb els nostres alumnes

AVANTATGES DE Wordle i Paraulògic

No cal registrar-se ni donar les nostres dades

A Wordle i Paraulògic, senzillament cal accedir a la plana web de cada joc i començar a jugar. Sense barreres d’entrada, ni registres, ni formularis per demanar el correu. Com s’acostuma a dir: arribar i moldre.

Totalment gratuït 

Ambdós jocs, actualment, són totalment gratuïts i no cal pagar cap quota ni subscripció per començar a jugar. Tanmateix, els creadors han indicat la seva voluntat que continuï sent així en un futur.

Es pot jugar des de qualsevol navegador 

Això significa que no cal disposar de cap dispositiu en concret. Es pot accedir i jugar a Wordle i a Paraulogic des de qualsevol telèfon intel·ligent, tauleta o ordinador que disposi de navegador web.

Competitivitat 

Els dos jocs incorporen unes dinàmiques que fomenten la competitivitat sana, mitjançant la compartició dels mateixos resultats. Cada dia són molts usuaris de les xarxes els que comparteixen imatge i puntuacions de les seves partides diàries per donar a conèixer els seus èxits (o fracassos) a amics, familiar, coneguts i saludats.

Distracció perfecta

No ens roben gaires temps, en cinc minuts es poden resoldre. Worlde i Paraulogic són dos jocs que no requereixen una forta inversió de temps per poder-los gaudir. Són perfectes per aquelles estones mortes, trajectes en transport públic o mentre fent un cafè després de dinar. En cinc o deu minuts podem tenir la partida feta. 

Combinació molt ben equilibrada entre lògica i sort

Els dos jocs presenten aquests dos elements, lògica i atzar, d’una manera força equilibrada, el que fa que les partides siguin justes i la frustració es pugui gestionar de manera correcta. No és el joc o la dificultat, la que ens impedeix resoldre el repte, sinó els nostres coneixements. De totes maneres, l’element d’atzar fa cada partida pugui ser diferent i els nostres resultats puguin millorar. O empitjorar!

Com veieu, doncs, les mecàniques senzilles, els elements competitius i la facilitat d’accés fan que, actualment, hi hagi molta gent jugant, cada dia, a aquests dos jocs.

Com treballar Wordle i Paraulògic a l'aula

Després de veure els avantatges d’aquests dos jocs, no és gens estrany que alguns i algunes docents ja els estiguin fent servir com a jocs educatius per fer exercicis de repàs de llengua amb els seus alumnes. Veiem-ne algunes idees:

 • En alguns centres han habilitat espais (una aula, un racó del patí…) perquè els alumnes puguin agafar els ordinadors portàtils o les tauletes i dedicar una estona de patí a repassar vocabulari amb algun d’aquests dos jocs. 

• Altres docents ens han explicat que tenen una taula de classificacions amb els resultats de la setmana dels alumnes, fet que els ha donat un extra de motivació per fer els exercicis de repàs de vocabulari

 Una altra idea interessant pot ser organitzar un torneig d’algun d’aquests dos jocs de vocabulari, individual, per parelles o per equips, en què cada dia s’hagi de resoldre el repte i al final del període estipulat, veure qui ha obtingut millors resultats. 

Com veieu, imaginació i creativitat no falta en els centres educatius per aprofitar aquests dos jocs educatius amb l’objectiu de fomentar l’aprenentatge dels alumnes I vosaltres? Esteu enganxats a algun d’aquests dos jocs? Els heu utilitzat a les vostres classes? Conteu-nos les vostres idees en l’apartat de comentaris. Fins la propera!

Per acabar...

Què t’ha semblat aquest post sobre Wordle i Paraulògic? Creus que pots aplicar aquestes eines a l’aula amb idees que no hem compartit? Escriu als comentaris per donar-les a conèixer a tothom!

Per acomiadar-nos, et deixem amb un parell de publicacions sobre el món digital. D’una banda, t’oferim un recull de 8 apps per a docents que t’ajudaran a gestionar l’aula. D’una altra, en aquest post reflexionem sobre com fer servir les xarxes socials a l’escola, amb exemples d’activitats que podem realitzar amb el nostre grup. Esperem que et siguin d’utilitat, ens tornem a llegir aviat!

Comparteix aquest article…

Amplia les teves competències sobre el tema d'avui amb aquests cursos

Millora la comunicació entre tots els components del centre educatiu, utilitza eines digitals o refina les teves capacitats docents amb els nostres cursos del perfil professional de Metodologies Globalitzades.

  • 60 hores

    Treball per projectes3 min read

    Des de: 105,00
  • 60 hores

    Aprenentatge cooperatiu3 min read

    Des de: 105,00
  • Educació Secundària

    Introducció a la comunicació3 min read

    0,00

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts anteriors

Aquí tens els últims articles que hem publicat.

Recorda que pots filtrar-los per temàtica des del menú superior
Cistella de la compra
Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?😃 Envia'ns un Whats!
Hola! 🙋🏼‍♀️
Envia'ns un missatge amb el teu dubte i et contestarem de dill-div de 9 a 15h.