formaci贸 del professorat

Wordle i Paraul貌gic, dos jocs de vocabulari que triomfen7 min read

Wordle i Paraul貌gic s贸n dos els jocs de vocabulari de moda. Son jocs educatius? Els podem fer servir per fer rep脿s de vocabulari?
Wordle Paraulogic

Si sou usuaris actius a les xarxes socials, haureu notat que, d’uns temps en莽脿, s’han popularitzat unes publicacions for莽a curioses: una imatge amb una graella de quadradets, alguns grocs, alguns verds i la majoria grisos… Es tracta del boom d’un dels jocs educatius de moda.

Segurament que molts de vosaltres haureu identificat aquestes imatges: es tracta de Wordle. Un senzill joc de vocabulari en el qual, cada dia, s’ha de descobrir una paraula de cinc lletres mitjan莽ant una estrat猫gia d’assaig i error, amb les pistes que ens dona el propi joc i en un m脿xim de sis intents.

L'猫xit de Wordle

Originalment, aquest joc va ser creat per un programador novaiorqu猫s, (de cognom Wardle) com a regal per a la seva parella. Amb el temps, altres programadors han clonat el joc per poder-hi jugar en altres idiomes, com per exemple la versi贸 en catal脿 que podem trobar aqu铆.

De fet, no 茅s l鈥櫭簄ic joc de vocabulari que s鈥檋a posat de moda darrerament. Paraulogic 茅s tamb茅 un dels jocs del moment i, de manera similar a Wordle, ens permet dedicar uns moments al dia a fer un rep脿s de vocabulari de manera senzilla i l煤dica.

worlde imatge

Paraul貌gic, el Wordle Catal脿

Paraulogic 茅s un joc creat per l鈥檈ntitat Rodamots, encarregada de fer difusi贸 de paraules i expressions catalanes. Per fer-ho, cada dia (de dilluns a divendres) envia un missatge als seus subscriptors amb una paraula o expressi贸 juntament amb el seu significat i alguns exemples.聽

Com a manera de potenciar aquesta tasca de difusi贸, l鈥檈ntitat ha creat aquest senzill joc de cercar paraules, amb el suport de Vilaweb, que tanta i tanta gent gaudeix cada dia. Podeu trobar el joc en el seg眉ent enlla莽. Tot i que ambd贸s jocs centren la seva tem脿tica en el vocabulari, cada un t茅 un funcionament diferent. Us l鈥檈xpliquem a continuaci贸

Com funciona Wordle

Tan bon punt accedim a la p脿gina d鈥檃quest joc de vocabulari apareix una graella en la qual hem d鈥檌ntroduir la paraula del dia, de 5 lletres. Disposem de 6 intents per aconseguir-ho.聽

Per fer-ho haurem d鈥檌ntroduir una paraula qualsevol (una lletra en cada casella) i pr茅mer el bot贸 鈥渆nter鈥.聽A continuaci贸, el color de cada casella canviar脿:

Verd si la lletra es troba en la posici贸 correcta聽

Groc si la lletra existeix a la paraula, per貌 en una altra posici贸聽

Gris si la paraula no cont茅 la lletra de la casella

Amb aquestes indicacions i els nostres coneixements de vocabulari haurem d鈥檃nar realitzant intents fins a trobar la paraula del dia. Com veieu, com a joc educatiu, no pot ser m茅s senzill.

Com funciona PARAULOGIC

El segon joc que us presentem t茅 un funcionament una mica diferent. En aquest cas el que veurem tan bon punt accedim a la p脿gina web 茅s una composici贸 de 7 figures geom猫triques (hex脿gons, concretament), amb una lletra a cada un. Al centre de la composici贸, hex脿gon 茅s de color vermell.

鈥 El joc va de trobar paraules amb les lletres que hi apareixen, amb la condici贸 que la lletra del mig, la de color vermell, ha d’apar猫ixer de manera obligat貌ria.聽

鈥 Les paraules han de tenir m茅s de tres lletres i apar猫ixer en el DIEC (Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans)聽

鈥 No s’accepten noms propis聽

鈥 Els verbs 煤nicament es poden indicar en infinitiu, els noms i adjectius en mascul铆 i femen铆, per貌 no en plural i no s’accepten noms propis.

paraulogic

Com 茅s la puntuaci贸 de PARAULOGIC

Aix铆 funciona la puntuaci贸 a Paraul貌gic:聽

鈥 Les paraules de 3 lletres valen 1 punt.聽

鈥 Les de 4 lletres valen 2 punts.聽

鈥 A partir de 5 lletres, tants punts com lletres tingui la paraula.聽

鈥 Cada joc inclou almenys un ‘tuti’ en qu猫 s’usen totes les lletres. Amb cada tuti s’obtenen 10 punts extra!

A partir d’aquestes consignes, el joc va de trobar el m脿xim de paraules possibles. De la mateixa manera que Wordle, les regles s贸n for莽a senzilles i s’aprenen r脿pidament. Una manera l煤dica i senzilla de fer rep脿s de vocabulari amb els nostres alumnes

AVANTATGES DE Wordle i Paraul貌gic

No cal registrar-se ni donar les nostres dades.聽

A Wordle i Paraul貌gic, senzillament cal accedir a la plana web de cada joc i comen莽ar a jugar. Sense barreres d’entrada, ni registres, ni formularis per demanar el correu. Com s’acostuma a dir: arribar i moldre.

Totalment gratu茂t聽

Ambd贸s jocs, actualment, s贸n totalment gratu茂ts i no cal pagar cap quota ni subscripci贸 per comen莽ar a jugar. Tanmateix, els creadors han indicat la seva voluntat que continu茂 sent aix铆 en un futur.

Es pot jugar des de qualsevol navegador聽

Aix貌 significa que no cal disposar de cap dispositiu en concret. Es pot accedir i jugar a Wordle i a Paraulogic des de qualsevol tel猫fon intel路ligent, tauleta o ordinador que disposi de navegador web.

Competitivitat聽

Els dos jocs incorporen unes din脿miques que fomenten la competitivitat sana, mitjan莽ant la compartici贸 dels mateixos resultats. Cada dia s贸n molts usuaris de les xarxes els que comparteixen imatge i puntuacions de les seves partides di脿ries per donar a con猫ixer els seus 猫xits (o fracassos) a amics, familiar, coneguts i saludats.

Distracci贸 perfecta

No ens roben gaires temps, en cinc minuts es poden resoldre. Worlde i Paraulogic s贸n dos jocs que no requereixen una forta inversi贸 de temps per poder-los gaudir. S贸n perfectes per aquelles estones mortes, trajectes en transport p煤blic o mentre fent un caf猫 despr茅s de dinar. En cinc o deu minuts podem tenir la partida feta.聽

Combinaci贸 molt ben equilibrada entre l貌gica i sort

Els dos jocs presenten aquests dos elements, l貌gica i atzar, d’una manera for莽a equilibrada, el que fa que les partides siguin justes i la frustraci贸 es pugui gestionar de manera correcta. No 茅s el joc o la dificultat, la que ens impedeix resoldre el repte, sin贸 els nostres coneixements. De totes maneres, l’element d’atzar fa cada partida pugui ser diferent i els nostres resultats puguin millorar. O empitjorar!

Com veieu, doncs, les mec脿niques senzilles, els elements competitius i la facilitat d’acc茅s fan que, actualment, hi hagi molta gent jugant, cada dia, a aquests dos jocs.

Com treballar Wordle i Paraul貌gic a l'aula

Despr茅s de veure els avantatges d’aquests dos jocs, no 茅s gens estrany que alguns i algunes docents ja els estiguin fent servir com a jocs educatius per fer exercicis de rep脿s de llengua amb els seus alumnes. Veiem-ne algunes idees:

聽鈥 En alguns centres han habilitat espais (una aula, un rac贸 del pat铆…) perqu猫 els alumnes puguin agafar els ordinadors port脿tils o les tauletes i dedicar una estona de pat铆 a repassar vocabulari amb algun d’aquests dos jocs.聽

鈥 Altres docents ens han explicat que tenen una taula de classificacions amb els resultats de la setmana dels alumnes, fet que els ha donat un extra de motivaci贸 per fer els exercicis de rep脿s de vocabulari

聽Una altra idea interessant pot ser organitzar un torneig d’algun d’aquests dos jocs de vocabulari, individual, per parelles o per equips, en qu猫 cada dia s’hagi de resoldre el repte i al final del per铆ode estipulat, veure qui ha obtingut millors resultats.聽

Com veieu, imaginaci贸 i creativitat no falta en els centres educatius per aprofitar aquests dos jocs educatius amb l’objectiu de fomentar l’aprenentatge dels alumnes I vosaltres? Esteu enganxats a algun d’aquests dos jocs? Els heu utilitzat a les vostres classes? Conteu-nos les vostres idees en l’apartat de comentaris. Fins la propera!

Per acabar...

Qu猫 t鈥檋a semblat aquest post sobre Wordle i Paraul貌gic? Creus que pots aplicar aquestes eines a l’aula amb idees que no hem compartit? Escriu als comentaris per donar-les a con猫ixer a tothom!

Per acomiadar-nos, et deixem amb un parell de publicacions sobre el m贸n digital. D’una banda, t’oferim un recull de 8 apps per a docents que t’ajudaran a gestionar l’aula. D’una altra, en aquest post reflexionem sobre com fer servir les xarxes socials a l’escola, amb exemples d’activitats que podem realitzar amb el nostre grup. Esperem que et siguin d’utilitat, ens tornem a llegir aviat!

Comparteix aquest article…

Amplia les teves compet猫ncies sobre el tema d'avui amb aquests cursos

Millora la comunicaci贸 entre tots els components del centre educatiu, utilitza eines digitals o refina les teves capacitats docents amb els nostres cursos del perfil professional de Metodologies Globalitzades.

 • 60 hores

  Treball per projectes3 min read

  Des de: 105,00
 • 60 hores

  Aprenentatge cooperatiu3 min read

  Des de: 105,00
 • Educaci贸 Secund脿ria

  Introducci贸 a la comunicaci贸3 min read

  0,00

Feu un comentari

L'adre莽a electr貌nica no es publicar脿. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts anteriors

Aqu铆 tens els 煤ltims articles que hem publicat.

Recorda que pots filtrar-los per tem脿tica des del men煤 superior
Cistella de la compra
Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?馃槂 Envia'ns un Whats!
Hola! 馃檵馃徏鈥嶁檧锔
Envia'ns un missatge amb el teu dubte i et contestarem de dill-div de 9 a 15h.