formació del professorat

Què és Edmodo7 min read

T'ajudem a conèixer Edmodo, una de les plataformes digitals més útils a l'aula per comunicar-te amb l'alumnat de manera òptima.
Que es edmodo

T’has adonat alguna vegada de la gran quantitat d’eines que existeixen a internet que podem utilitzar a l’aula? Hi ha eines creades específicament pel sector educatiu i d’altres que es fan servir per diferents sectors professionals. Com moltes vegades navegar dins d’aquest mar d’eines diverses pot sobrecarregar-nos, des de Doqua t’intentarem ajudar.

Avui et volem presentar Edmodo. Potser l’has fet servir en el passat, l’estàs fent servir en l’actualitat  o no et sona de res aquest. Així que, sigui quin sigui el teu nivell de proximitat a Edmodo, anem a veure què és Edmodo!

Què és EDMODO

Edmodo és una plataforma digital amb un ús molt similar a Facebook. Et permet tenir un espai de comunicació amb l’alumnat, planificar entregues d’activitats, realitzar qüestionaris, disposar d’un calendari o d’un registre d’avaluació. Com veus, un munt d’opcions per tal de poder-se adaptar a les necessitats de cada grup.

Edmodo, no només és una eina digital accessible des de qualsevol navegador i plataforma, sinó que a més és totalment gratuïta. 

Com utilitzar Edmodo

Segurament, si no coneixes aquesta eina, et preguntaràs com utilitzar Edmodo, així que anem a veure per on començar:

  1. Crea un compte amb perfil professorat a la web d’Edmodo.
  2. Crea una classe indicant nom de l’aula, nivell, assignatura (si és que en té) i el color de fons de l’aula. Et recomanem que tinguis una aula creada de proves, sense alumnat real, per tal d’anar descobrint tot el potencial d’aquesta eina digital i així descobrir com utilitzar Edmodo.
  3. Convida a l’alumnat per a que s’uneixi a l’aula. Com aquest procediment es pot fer de diferents maneres, us adjuntem aquesta pàgina d’ajuda amb molt de detall.

Un cop l’aula està creada, només caldrà descobrir què es pot fer per tal d’anar escollint aquelles funcionalitats que s’adaptin millor a les necessitats de l’aula. Anem a repassar algunes de les seves funcionalitats més potents.

Crear una publicació amb Edmodo

Com dèiem abans, aquesta eina té un funcionament molt similar a una xarxa social, és per això que la part principal del que es veu en pantalla són els missatges publicats. Per tal de publicar-los només hem de fer clic l’espai central i allà afegir el missatge que vulguem comunicar, com per exemple, donar la benvinguda a l’alumnat al nou espai de comunicació! 

Aquests missatges poden contenir imatges, GIFs, adjunts, URLS… I de la mateixa forma que una xarxa social, l’alumnat podrà comentar la teva publicació i reaccionar.

edmodo a classe

Crear una assignació amb Edmodo

Per tal de crear un espai on l’alumnat pugui entregar tasques, només caldrà clicar el botó “Crear” i després seleccionar l’opció “Assignment/Asignación”. Un cop fet, apareixerà una nova pantalla on podrem indicar el títol de l’activitat, l’enunciat i, fins i tot, adjuntar imatges, links o documents que siguin necessaris per a realitzar-la. 

Dins de les opcions de personalització de la tasca, també tindrem l’opció d’indicar la data d’entrega final (i això permetrà que aparegui un recordatori al calendari d’aula) i, a més, fer que l’avaluació de la tasca s’afegeixi al Qualificador de l’aula. Un cop creada la tasca, podrem veure quins alumnes han vist la tasca, quins les han entregat o quins han estat ja avaluats.

Crear un qüestionari amb Edmodo

Des d’Edmodo també podem crear qüestionaris amb preguntes tipus test, preguntes de veritat o fals, preguntes de relacionar… Per a crear-lo, de nou anirem al botó “Crear” i allà seleccionarem l’opció “Quiz”.

La primera pantalla que ens mostrarà haurem d’indicar el títol i l’enunciat general de tot el qüestionari per, a continuació, començar a crear les diferents preguntes que vulguem que hi hagin dins del qüestionari. Aquí podreu veure un exemple de les diferents mecàniques que podeu fer servir per a crear les preguntes

Gestionar el calendari amb Edmodo

Cada vegada que creem una tasca o un qüestionari, de forma automàtica s’afegirà dins del calendari de l’aula. A més, també podrem afegir altres recordatoris al calendari, com per exemple “Eventos” on seran recordatoris breus que no necessitin molta explicació (per exemple, els dies festius) i, per diferenciar-ho d’aquests esdeveniments genèrics, també podrem crear una “Agenda”.

Dins d’aquesta agenda podrem afegir recordatoris amb molta més informació, amb arxius adjunts, amb links… (per exemple els dies que marxem de colònies amb un arxiu adjunt on es podrà descarregar el llistat de coses que cal dur). Tots aquests recordatoris permetran a l’alumnat planificar-se la feina a fer.

Llibre de qualificacions amb Edmodo

A mesura que anem avaluant les diferents tasques i qüestionaris que anem creant dins d’Edmodo, aquestes s’aniran afegint al llibre de qualificacions (“Progreso”). Per tal d’accedir-hi només caldrà anar al desplegable que hi ha a la barra superior dins de “Clases”. 

Però tots sabem que sempre hi ha tasques o activitats que no es faran dins de l’entorn d’Edmodo i ens pot interessar tenir el registre de l’avaluació també dins d’Edmodo i això serà tan fàcil com, clicar el botó “Añade una calificación” per tal d’indicar el nom de la tasca i la puntuació màxima per aquella tasca.

Com descarregar Edmodo

Com hem dit abans, Edmodo és una eina digital accessible des de diferents plataformes. En el cas que vulguis fer servir Edmodo des d’un navegador, només et caldrà accedir a la pàgina web principal d’Edmodo.

Però si t’interessa més fer-ho servir des del mòbil, la forma com descarregar Edmodo és tan fàcil com accedir a la botiga d’aplicacions (iOS, Android o Microsoft) i descarregar-la de forma gratuïta.

Alternatives a Edmodo - Google Classroom

Aquesta plataforma gratuïta de Google, com qualsevol eina de Google, es troba enllaçada a un compte de Gmail. Els avantatges de fer servir Google Classroom és que podràs vincular totes les eines de Google dins de l’entorn d’aprenentatge, tan teves com del teu alumnat. Google Classroom, igual que Edmodo, també disposa d’un espai de comunicació amb l’alumnat, un espai per assignar tasques i també, un espai on centralitzar totes les qualificacions.

I un detall molt interessant, cada vegada que creem una tasca podrem activar una casella per tal que Google Classroom detecti si l’activitat ha estat plagiada d’internet (això sí, amb un límit de tres tasques per aula). En aquest vídeo que t’enllacem podràs fer-te una idea més acurada de com és aquest entorn i quines opcions té.

Alternatives a Edmodo - Schoology

En aquest cas parlem d’una plataforma d’aprenentatge gratuïta (tot i que existeix una versió Premium amb més funcionalitats) que permet al professorat crear aules per tal d’assignar tasques, qüestionari, arxius externs, també disposa d’un espai de comunicació a partir de fòrums per tal de mantenir actiu el contacte amb l’alumnat. 

Es tracta d’un entorn que, a nivell visual és una mica menys atractiu que Edmodo, però igualment amb funcionalitats molt potents i que a més d’un segur que t’agradarà! Us deixem aquest vídeo introductori (en anglès) sobre Schoology per a que en pocs minuts te’n facis una idea.

Per acabar...

Si el que cerques són eines digitals que t’ajudin a organitzar-te i gestionar-te la teva tasca docent però sobretot, gestionar l’aula, no et perdis aquest post del nostre blog on repassem diferents apps per a docents.

Edmodo és un entorn amb moltes possibilitats diferents i, explicar-les totes elles en un únic article és una tasca ben difícil. Així que si vols seguir profunditzant en aquest entorn digital gratuït per poder donar resposta a què és Edmodo, no dubtis en mirar el següent vídeo:

Comparteix aquest article…

Amplia les teves competències sobre el tema d'avui amb aquests cursos

Millora la comunicació entre tots els components del centre educatiu, utilitza eines digitals o refina les teves capacitats docents amb els nostres cursos del perfil professional de Metodologies Globalitzades.

  • 60 hores

    Treball per projectes3 min read

    Des de: 105,00
  • 60 hores

    Aprenentatge cooperatiu3 min read

    Des de: 105,00
  • Educació Secundària

    Introducció a la comunicació3 min read

    0,00

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts anteriors

Aquí tens els últims articles que hem publicat.

Recorda que pots filtrar-los per temàtica des del menú superior
Cistella de la compra
Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?😃 Envia'ns un Whats!
Hola! 🙋🏼‍♀️
Envia'ns un missatge amb el teu dubte i et contestarem de dill-div de 9 a 15h.