formació del professorat

Recursos educatius per celebrar Halloween i la Castanyada6 min read

T'oferim diferents recursos, com llibres infantils o manualitats, que t'ajudaran a preparar la Castanyada i Halloween a classe.
recursos educatius halloween i castanyada

A finals d’octubre sempre arriba l’etern dilema: celebrar la Castanyada o celebrar Halloween. En comptes de trencar-se el cap pensant si fer recursos educatius d’una celebració o d’una altra, es pot mostrar a l’alumnat que les dues celebracions tenen orígens similars.

Un cop resolt el dilema, millor celebrar-ho tot! Per aquest motiu et portem un recull de recursos educatius per tal de celebrar la Castanyada i celebrar Halloween. Trobaràs des de vídeos per projectar a l’aula, llibres per passar una tarda ben entretinguda i manualitats per decorar l’aula.

Recursos per la Castanyada

A continuació et deixem uns quants recursos per la Castanyada:

Comencem oferint-te uns quants recursos per la Castanyada. Per començar, pots treballar-la coneixent el seu origen, engrescant a l’alumnat a descobrir com va sorgir la figura de la castanyera, perquè se celebra el dia 1 de novembre, perquè la castanya és el fruit emblemàtic d’aquesta celebració i, en definitiva, d’on ve tot plegat. Pots fer servir aquest vídeo del Club Super 3 per mostrar-ho al teu alumnat.

També pots cantar cançons populars, un dels recursos educatius més utilitzats per celebrar la castanyada a totes les escoles. No cal dir que les dues més conegudes són en “Marrameu torra castanyes” i la “Cançó de la Castanyera”. A través d’elles pots fer diferents exercicis com, per exemple, fer que l’alumnat memoritzi les cançons per més endavant, separar l’aula en dos, i que vagin alternant els trossos de la cançó. Què et sembla?

I com no podia faltar, la recepta de Panellets, però et proposem una recepta sense sucre i sense ou! Perfectes per fer a l’escola.

Llibres per celebrar la Castanyada

Els llibres sempre són un bon recurs per apropar tradicions a l’alumnat. Et deixem algunes propostes:

El meu primer llibre de La Castanyada: il·lustracions senzilles, clares i molt expressives que permeten treballar amb els més petits tant les festes populars com les primeres emocions i sensacions.

La Castanyada: Mentre els grans posen a taula panellets i torren castanyes, en Pau demana al seu avi que li expliqui un conte. L’avi comença a explicar-li la història d’ell mateix quan era petit, i resulta que era un noi molt entremaliat. Resulta que aleshores hi havia molta boira pel carrer, i feia por caminar-hi tot sol, i vet aquí que va veure una ombra…

La castanyera Felipa: Una nova visió del conte clàssic retallat amb una adaptació moderna de la llegenda de la castanyera.

Llibres infantils i juvenils per Halloween

I seguint amb llibres, però aquesta vegada recursos per Halloween. Et proposem alguns llibres que tracten la tradició de Halloween i d’altres llibres que serviran per ambientar la celebració amb històries de por, de misteri, de monstres… però també de riure!

Trobaràs el llibres dividits en dos blocs diferents, conjunt de llibres a partir dels 4 anys fins als 8 anys i un altre conjunt de llibres a partir dels 8 anys i fins als 12 anys. Ja saps que les edats sempre són orientatives, per això t’oferim varietat perquè tinguis on triar.

Proposta de llibres fins als 8 anys per treballar Halloween

Pots començar amb un llibre per conèixer tots els detalls de les històries que ens expliquen des de ben petits i apropar així Halloween als més petits. A continuació, pots continuar amb un llibre que farà veure a l’alumnat a les bruixes d’una forma ben diferent… la protagonista d’aquesta història es veu molt Guapa.

Si a més d’explicar un conte que comença amb una nit fosca de llamps i tempesta, vols apropar les rimes al teu alumnat, “La extraña visita”, serà el teu gran aliat! En canvi, si al teu alumnat li agraden les històries d’aventures, no et pots perdre “Halloween… ¡qué miedo!” on Geronimo Stilton explica com va conèixer a Tenebrosa Tenebrax.

I per acabar, perquè les històries sobre morts no tenen perquè ser tenebroses, et proposem les aventures d’una nena zombie terroríficament esbojarrades “Mortina 1. Una història per morir-se de riure”.

Proposta de llibres a partir dels 8 anys

Si al teu alumnat li agrada tot el món dels monstres, no pots deixar de tenir a la biblioteca d’aula “El gran libro de los monstruos”. Fes que el teu alumnat es converteixi en especialistes en criatures esgarrifoses, rares i espantoses. I si a sobre, algun dels teus alumnes fa anys l’1 de novembre, el proposa-li el llibre “Escarlatina, la cocinera cadáver”. Ja veuràs quin regal s’emporta el protagonista del llibre. 

Si arribats a aquest punt, el teu alumnat té ganes de descobrir l’origen de vuit monstres, no et pots perdre “Monstruoso”. Una bona proposta per conèixer l’origen de Frankenstein, Dràcula, els zombis… 

Amb l’alumnat que sigui seguidor de la sèrie Stranger Things, una bona proposta de lectura és “Stranger Things: especial Halloween”, una història inèdita que té lloc sis dies abans de l’inici de la primera temporada. I si pel contrari, tens alumnat que no li agrada aquesta sèrie però que si li encanta ser part activa en les lectures, no et perdis “Maldita casa encantada”. On tots els lectors comencen al mateix punt però, en funció de les seves decisions, es poden trobar amb 13 finals diferents.

I per acabar, una història ambientada en una escola. Els companys d’escola de la Chiquitina la desafien a pujar sola a l’àtic de l’escola. Però si està prohibit! Pot succeir un accident allà! 

Manualitats per celebrar Halloween

A més dels llibres, també és molt entretingut poder decorar l’aula per tal d’ambientar aquestes celebracions, així que us proposem alguns recursos per Halloween. Per ambientar l’aula de forma fàcil, podeu utilitzar els retallables del post de Doqua per a crear figures amb goma eva. 

Pels més petits, es poden crear bosses sensorials sobre Halloween o fins i tot, pintar vampirs fent servir les mans.

A mesura que l’alumnat ja tingui més destreses manuals, es pot proposar a l’alumnat fer un fantasma de tela per decorar les taules o penjar del sostre i també crear monstres amb paper higiènic. O fins i tot, utilitzar pots de vidre com si fossin mòmies. Et recordem que, si vols incorporar noves tècniques en aquest sentit, pots fer-ho realitzant el nostre curs de Plàstica.

Per acabar...

I per aprofitar tots aquells mitjons desaparellats que hi ha per les cases, es poden crear unes boniques carabasses! I per acabar, el que serà la manualitat estrella entre els més grans, fer una capsa amb un dit tallat.

I si amb aquest recull de recursos educatius no en tens suficient, et recordem que amb poc temps pots tenir decorada l’aula gràcies als retallables per Halloween i la Castanyada d’aquest post.També trobaràs més recursos en aquest altre post del nostre blog, Esperem que ho passis bé al decorar l’aula i que gaudeixis d’una bona Castanyada i d’un terrorífic Halloween!

Comparteix aquest article…

Amplia les teves competències sobre el tema d'avui amb aquests cursos

Millora la comunicació entre tots els components del centre educatiu, utilitza eines digitals o refina les teves capacitats docents amb els nostres cursos del perfil professional de Metodologies Globalitzades.

  • 60 hores

    Aprenentatge cooperatiu3 min read

    Des de: 105,00
  • 30 hores

    Plàstica inicial3 min read

    Des de: 45,00
  • 30 hores

    Plàstica avançat3 min read

    Des de: 45,00
  • 30 hores

    Coaching per a docents2 min read

    Des de: 45,00

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts anteriors

Aquí tens els últims articles que hem publicat.

Recorda que pots filtrar-los per temàtica des del menú superior
Cistella de la compra
Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?😃 Envia'ns un Whats!
Hola! 🙋🏼‍♀️
Envia'ns un missatge amb el teu dubte i et contestarem de dill-div de 9 a 15h.